Kryddiga blomkålsplättar

NYHET
Kryddiga blomkålsplättar
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Kryddiga blomkålsplättar

18 ingredienser

30 min

Servera plättarna som wraps tillsammans med sallad och picklad rödlök när det är dags för picknick! Plättarna går utmärkt att frysa in i förväg och förvara yoghurtsåsen i en glasburk med tätt lock.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål, i buketter [ca 300 g]
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • 1 gul lök, finhackad [ca 100 g]
  • 2 ägg
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk aleppopeppar
  • 1 tsk bakpulver
  • salt
  • svartpeppar
  • 2,5 dl solrosolja (till stekning)

Yoghurtsås

  • 2,5 dl grekisk yoghurt
  • 1 tsk mynta, finhackad
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Koka blomkålen i lättsaltat vatten i ca 4 minuter tills den är mjuk men fortfarande fast. Låt sedan blomkålen svalna.
  2. Mosa blomkålen grovt med en gaffel eller en potatisstöt så att buketterna går sönder och blandar sig jämnt i smeten.
  3. Blanda mjöl, persilja, lök, ägg, spiskummin, kanel, gurkmeja, aleppopeppar, bakpulver, salt och peppar i en stor skål.
  4. Tillsätt blomkålen och rör om.
  5. Hetta upp oljan i en stor stekpanna.
  6. Klicka ut smeten i stekpannan och stek plättarna ca 3 minuter per sida tills de är gyllenbruna.
  7. Låt sedan plättarna rinna av på hushållspapper.

Yoghurtsås

  1. Rör ihop ingredienserna till yoghurtsåsen och servera till plättarna.