Kryddiga äppelcupcakes

Lina Shawali HSB 2024

Kryddiga äppelcupcakes

Av: Lina Shawali

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

1 h

Dessa cupcakes med äpple är både glutenfria och blodsockervänliga.

Ingredienser

styck

Muffins

  • 3 ägg (stora)
  • 1 dl agavesirap
  • 170 g mandelmjöl
  • 80 g havremjöl (glutenfritt)
  • 1 msk potatismjöl
  • salt [1 nypa]
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk xantangummi
  • 1,5 msk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 1 dl gräddfil

Äppeltopping

  • 2 äpplen
  • 15 g smör
  • 2 msk kokossocker
  • 1,5 msk malen kanel

Frosting

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 tsk vaniljpaste
  • 300 g färskost
  • 0,5 dl agavesirap

Gör så här

Muffins

  1. Sätt ugnen på 170 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ägg och agavesirap fluffigt och poröst i ca 5 minuter.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke.
  4. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör om försiktigt med en slickepott.
  5. Tillsätt olja samt gräddfil och rör till en jämn smet.
  6. Fördela smeten jämnt i 12 muffinsformar.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills muffinsen är gyllenbruna och en provsticka kommer ut torr.
  8. Låt svalna helt på galler.

Äppeltopping

  1. Skala och skär äpplena i små bitar.
  2. Smält smöret i en stekpanna.
  3. Stek äppelbitarna med kokossocker och kanel tills de blivit mjuka och gyllene.
  4. Låt svalna helt innan du toppar muffinsen.

Frosting

  1. Vispa rumstempererat smör och vaniljpaste till en krämig konsistens.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och fortsätt vispa tills krämen får en fluffig konsistens.
  3. Ställ i kylskåp minst 20 minuter innan montering.

Topping

  1. Toppa de svala muffinsen med frostingen och en liten sked äppeltopping.