Kryddig pumpakaka med krämig citrusfrosting

koket.se
Kryddig pumpakaka med krämig citrusfrosting
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Kryddig pumpakaka med krämig citrusfrosting

19 ingredienser

1 h 30 m

Nu när pumporna är i säsong måste du passa på att baka den här ljuvliga pumpakakan med krämig frosting!

Se Lisa Lemke laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 3,5 dl strösocker
  • 2,5 dl solrosolja (eller neutral rapsolja)
  • 3 ägg
  • 5 dl pumpa, rå och riven
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk riven muskotnöt
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 dl blandade frön, rostade

Frosting

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3 dl florsocker
  • 200 g färskost
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • pumpakärnor, rostade

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader varmluft.
  2. Klä en springform (23 cm i diameter) med bakplåtspapper.
  3. Vispa strösocker och olja tills sockret löst sig.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  5. Rör ner riven pumpa.
  6. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner detta i smeten tills allt är blandat.
  7. Häll smeten i formen.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme eller tills kakan släpper från kanterna och är torr om du testar med en sticka.
  9. Låt kakan kallna helt. Du kan med fördel baka kakan en dag före servering så den får sätta sig lite.

Frosting

  1. Vispa smör och florsocker tills du har en vit och fluffig kräm.
  2. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa krämen fluffig. Det går enklast i maskin.
  3. Tillsätt vaniljsocker och citronsaften lite i taget under fortsatt vispning.
  4. Ställ in i kylen i 30 minuter innan du breder frostingen på kakan. Toppa med rostade pumpakärnor.