Kryddig chokladpaj med digestivekex och vispad grädde

10 bitar
Spela video Kryddig chokladpaj med digestivekex och vispad grädde
Foto: TV4

Len chokladpaj med vanilj, kanel och cayenne. Så god och kryddig till helgfikat! Var beredd på att gästerna kommer fråga efter receptet.

25 mars 2017
10 bitar

Du behöver

Pajskal

  • 250 g digestivekex
  • 100 g smör
  • 40 g strösocker (0,5 dl)
  • 3 g kanel (1 tsk)
  • 3 g salt (0,5 tsk)

Fyllning

  • 300 g mörk choklad 55 %
  • 25 g maizena (3 msk)
  • 80 g farinsocker (1 dl)
  • 110 g ägg (2)
  • 45 g äggula (3 )
  • 350 g mjölk (3,5 dl)
  • 50 g bryggd espresso (0,5 dl)
  • 1 g cayennepeppar (1 nypa)
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 vaniljstänger
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 20 g osaltat smör

Topping

  • 300 g grädde
  • 5 g vaniljsocker (0,5 msk)
  • 30 g florsocker (0,5 dl)

Gör så här

  1. Pajskal
    Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Kör kexen i en matberedare till tillsammans med strösocker, kanel och salt till fina smulor. Smält smöret och tillsätt det.
  2. Fodra en pajform, 23 cm i diameter med smulorna, även upp på kanten. Platta till ytan lite lätt med handen och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna.
  3. Chokladfyllning
    Hacka choklad och lägg i en bunke. Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull tillsammans med mjölk. Koka upp mjölken tillsammans med espresso, kanel och cayennepulver, ställ åt sidan och låt sätta smak i 20 minuter.
  4. Plocka upp vaniljstängerna.
  5. Blanda i en bunke ägg, äggula, farinsocker och maizena.
  6. Koka upp kryddmjölken igen och häll över äggblandningen med tunn stråle, blanda och häll allt samman igen i kastrullen. På låg värme med konstant omröring värmer du på tills det börjar bli en fin kräm. Häll över allt över chokladen, tillsätt smör och blanda runt till en slät och fin fyllning. Fyll formen och ställ in i kylen minst 3 timmar.
  7. Topping
    Vispa alla ingredienser till en fin och len topping.
Kommentera receptet

Fler goda recept