Kryddglaserad anka med apelsinsås

Kryddglaserad anka med apelsinsås
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Kryddglaserad anka med apelsinsås

13 ingredienser

1 h

Denna smakkombination är helt fantastisk, du bara måste testa! Anka och apelsin är väldigt bra smakkompisar så detta blir en garanterad succé.

Ingredienser

portioner
  • 2 ankbröst

Glaze

  • 1 dl japansk soja
  • 0,5 dl honung
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk kryddpepparkorn

Sås

  • 0,5 msk rörsocker
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1 apelsin
  • 5 dl buljong
  • 2 svartrötter
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör

Gör så här

Glaze

  1. Mortla kryddorna och lägg i en kastrull med soja och honung, låt det koka upp och ställ det åt sidan för att dra.

Anka

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär små snitt i skinnet med en vass kniv utan att skära ner i köttet, krydda med salt och peppar.
  3. Börja med att lägga i ankbröstet i kall stekpanna med skinnsidan neråt så att fettet släpper i stekpannan, stek till fin färg. Stek sedan snabbt på andra sidan så den får fin färg.
  4. Lägg upp Ankan på en plåt och pensla på glazen, sätt in i ugnen till innertemperaturen är ca 55-56 grader.
  5. ”Glazea” under hela stekningen.

Sås

  1. Riv skal från halva apelsinen, filea den i hinnfria klyftor och lägg åt sidan på en tallrik. Var noga med att ta vara på all apelsinjuice till såsen.
  2. Häll sockret i en stekpanna, låt det bli karamelliserat, tillsätt vinägern.
  3. Tillsätt buljongen samt apelsinjuicen till sockret. Låt sjuda.
  4. Skala svartrötterna och dela de i mindre bitar, ca 4-5 cm stubbar. Lägg ner i apelsinkoket.
  5. Låt svartroten kokas mjuk, ta upp den och koka ner såsen.
  6. Innan servering, häll i de fliéade apelsinerna och svartroten i såsen med en klick smör samt finhackad schalottenlök.
  7. Skär upp ankan och servera med svartrötter och sås.