Kronärtskocka med ädelostkräm

Kronärtskocka med ädelostkräm
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kronärtskocka med ädelostkräm

10 ingredienser

45 min

Ernst bjuder på ett fantastiskt tilltugg till jul. Kokt kronärtskocka med ädelostkräm, stekt kavring, vindruva och valnöt. Perfekt förrätt att servera på julmiddagen!

Ingredienser

  • 1 kronärtskocka (stor)
  • 1 citron (saften)
  • 200 g grönmögelost
  • 150 g färskost
  • 100 g kavring
  • 50 g smör
  • 2 msk honung
  • salt
  • vindruvor
  • valnötter

Gör så här

  1. Skölj skockorna och bryt av stjälkarna.
  2. Lägg skockorna i en kastrull och täck med citronvatten.
  3. Koka upp och låt koka i 30-50 minuter. Testa om skockorna är klara genom att försöka rycka loss ett blad, detta ska gå lätt.
  4. Ta upp skockorna ur vattnet och lägg dem upp och ner en stund så att vattnet får rinna ur.
  5. Blanda färskosten och grönmögelosten till en slät kräm i en matberedare.
  6. Skär kavringen i små fina tärningar eller riv brödet grovt på ett rivjärn.
  7. Stek brödet i smör och lite honung, salta lite lätt. Stek till gyllene.
  8. Skiva vindruvor till garnering. Lossa på några av de stora fin bladen runt skocka och spritsa ut en liten klick ostfyllning på varje blad.
  9. Garnera med en valnöt och en skiva vindruva på varje blad och strössla över kavring.