Krispiga ärtskott

Foto: Miriam Preis
Krispiga ärtskott
2 ingredienser
2-3 veckor
"Ärtskott är goda att ha på till exempel soppor, mackor eller i sallader. Att odla egna är mycket billigare än att köpa inplastade färdiga. Dessutom är det roligt att se dem växa." /Jenny Bäcklund
Ingredienser
- gula ärtor, torkade
- vatten
Gör så här
Dag 2
- Mät upp mängden ärtor genom att hälla ut de torkade ärtorna i botten på kärlet du ska använda, de ska inte täcka hela. Ärtorna sväller och du vill att de ska ligga utspridda när de gror.
- En vanlig genomskinlig plastförpackning som det varit frukt i fungerar utmärkt. Det blir som ett litet växthus med locket och dräneringshålen.
- Blötlägg sedan de gula torkade ärtorna i ett dygn.
Dag 2
- Fyll ditt kärl till hälften med jord.
- Vattna igenom, så att all jord blir fuktig.
- Häll av vattnet från ärtorna och lägg dem på den fuktiga jorden.
- Täck med plast och ställ ljust på en vattentät bricka eller tallrik.
- Efter ca två veckor bör skotten ha kommit upp ca 5 cm och man kan då börja knipsa av topparna. Fortsätt vattna så växer de upp igen.