Krispig svartrot med citron och parmesan, vitlöksmajonnäs

Krispig svartrot med citron och parmesan, vitlöksmajonnäs
Foto: TV4
Tina Nordström symk
Tina Nordström symk

Krispig svartrot med citron och parmesan, vitlöksmajonnäs

0

13 steg att laga

15 ingredienser

Filodegsinbakad svartrot - det perfekta snackset eller förrätten som blir otroligt god ihop med den rostade vitlöksmajonnäsen.

Ingredienser

  • 2 svartrötter
  • 4 ark filodeg
  • parmesanost, riven
  • citron, rivet skal
  • 100 g smör, smält
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 4 klyfta vitlök

Rostad vitlöksmajonnäs

  • 1 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl neutral rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, nymalen
  • den rostade vitlöken

Gör så här

  1. Skala och halvera svartrötterna i jämna storlekar.
  2. Vänd runt i olivolja, salt och peppar.
  3. Lägg i svartroten och vitlöken i en airfryer, kör på 200 grader i 10 minuter
  4. Skär långa ark av filodegen, lika breda som de svartrötter som bakas.
  5. Ta ut svartrötterna och lägg dem i det smälta smöret, riv i citronzest från en halv citron.
  6. Lägg de smörade svartrötterna längst upp på en ”filodegs-remsa”.
  7. Riv över parmesan (inte för mycket) och rulla ihop.
  8. Pensla resten av smöret på varje rulle, lägg tillbaka i airfryern. Kör på full effekt i 7 minuter. De ska vara gyllenbruna och krispiga när de är färdiga.
  9. Rostad vitlöksmajonnäs
    Knäck ägget i en mixerkanna.
  10. Tillsätt senap, vitvinsvinäger och häll försiktigt ner olja i kannan utan att röra runt.
  11. Sänk ned mixerstaven och mixa till en slät och tjock majonnäs.
  12. Hacka den rostade vitlöken fint och blanda ner i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
  13. Servera de filodegsinbakade svartrötterna med majonnäsen.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer