Kringlor

koket.se
Kringlor
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Kringlor

7 ingredienser

1 h

Hildas recept på kringlor är ett måste att testa inför jul!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner14 - 16 kringlor
  • 200 g smör, kallt
  • 3 dl vetemjöl (+ extra till utbakning)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl grädde

Pensling

  • 1 ägg, uppvispat
  • pärlsocker
  • ev sötmandel, hackad

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber.
  2. Lägg smöret i en matberedare och tillsätt övriga ingredienser. Mixa snabbt till en ojämn deg, mixa inte för länge. Det får gärna vara några smörbitar kvar.
  3. Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg för hand.
  4. Plasta degen och låt vila i kyl i minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  6. Vispa ägg i en skål och lägg pärlsocker (och ev. hackad mandel) i en annan.
  7. Dela degen i lika stora delar, ca 14–16 delar. Knåda inte degen för mycket utan rulla ut till avlånga remsor. Mjöla då och då för att lätt kunna forma till en kringla.
  8. Doppa kringlan i ägg och sedan pärlsocker. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda mitt i ugnen tills de har fått gyllene färg, ca 6–8 minuter.
  10. Låt kringlorna svalna helt på plåten.