Kreolsk gryta med halloumi

POPULÄRT
koket.se
Kreolsk gryta med halloumi
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Kreolsk gryta med halloumi

23 ingredienser

40 min

En krämig och grön variant på den populära grytan där köttet byts mot stekt halloumi. Tillsammans med pressad potatis och en grönsallad i syrlig vinägrett blir det en middag som passar lika fint mitt i veckan som på helgen.

Se Catarina König laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 400 g halloumiost
  • 1 gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk färsk timjan, finhackad
  • 1 dl cornichons (små inlagda gurkor)
  • 1 dl syltlök
  • smör, till stekning
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 900 g potatis, pressad
  • grönsallad
  • olivolja
  • rödvinsvinäger
  • salladskrydda
  • salt
  • svartpeppar, Nymalen

Dekoration

  • färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Börja med att koka potatisen.
  2. Skär halloumin i tärningar, lägg åt sidan. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skala och riv vitlöken fint.
  3. Fräs löken mjuk i smör i en gryta. Lägg i paprikan och fräsa ihop med löken.
  4. Tillsätt finriven vitlök, grädde, fond, dijonsenap, paprikapulver och timjan i grytan. Låt småkoka ca 10 minuter.
  5. Stek halloumin i olivolja i en stekpanna i omgångar tills den får färg runt om. Lägg ner halloumin i grytan.
  6. Tillsätt cornichons och syltlök innan servering.
  7. Häll av potatisen och pressa den.
  8. Blanda salladen med olivolja, vinäger, salladskrydda, salt och peppar.
  9. Servera den kreolska halloumigrytan med pressad potatis och grönsallad.