Krämigt ägg med två sorters potatis, purjolök och dragonmajonnäs

Krämigt ägg med två sorters potatis, purjolök och dragonmajonnäs

Av: Emma Shields

21 ingredienser

1.5 h

En fantastisk rätt med höga smaker. Det krämiga ägget gör sig perfekt med den frasiga potatisen och lena majonnäsen. En perfekt enkel och fräsch middag som funkar lika bra till vardags som fest.

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 4 ägg

Inkokt potatis

  • 1 l vatten
  • 1 tsk korianderfrö
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk champagnevinäger
  • 900 g potatis Amandine

Blancherad purjolök

  • 1 purjolök

Dragonmajonnäs

  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 1 kruka dragon
  • 2 dl rapsolja
  • 1 äggula
  • 0,5 msk champagnevinäger
  • 1 msk vatten
  • salt

Frasig potatis

  • 5 dl rapsolja
  • 500 g potatis, fast

Till servering

  • krasse
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

Ägg

  1. Koka upp vatten och lägg i äggen. Låt dem koka försiktigt i 6 min och spola i kallt vatten. Skala äggen och lägg åt sidan.

Inkokt potatis

  1. Koka upp alla ingredienserna till lagen och låt den svalna. Halvera potatisen och koka den mjuk i saltat vatten, häll av den. Sila lagen och låt potatisen ligga i den i minst en timme.

Purjolök

  1. Skär purjolöken en gång på längden och en gång på bredden. Separera bladen och skölj dem. Koka purjolöken mjuk i saltat vatten och spola den kall.

Dragonmajonnäs

  1. Plocka örterna och mixa dem med rapsoljan till en slät grön olja.
  2. Lägg äggula, vinäger och vatten i en mixerkanna eller litermått. Tillsätt oljan droppvis tills du har en tjock majonnäs. Smaka av med salt.

Frasig potatis

  1. Skala och riv potatisen grovt. Skölj den tills all stärkelse är borta. Sila av potatisen och lägg den på papper så att den torkar.
  2. Värm oljan till 160°C och fritera potatisen i omgångar. Låt den rinna av på torrt papper och salta.

Servering

  1. Hacka vitlöken fint och stek den på låg värme i smöret. Tillsätt inlagd potatis, purjolök och lite av lagen och värm försiktigt. Placera ett ägg i mitten av varje tallrik och fördela potatis och purjolök runtomkring. Klicka ut majonnäs och avsluta med frasig potatis och krasse.
TIPS!
Tips!
Råraka på rotfrukter med rökt lax och löjromssmetana

Tips!

Här hittar du fler goda recept som passar med Melleruds Alkoholfria Pilsner!

Läs mer