En krämig köttfärssås på fläskfärs och svamp med smak av sesam serverad med asiatiska vetenudlar. En verklig utmanare till den klassiska köttfärssåsen som måste provas.
4 förp udonnudlar, färska (vakuumförpackade, finns på asiatisk livs, eller 300 g torkade udonnudlar)
400 g fläskfärs
250 g skogschampinjoner
5 salladslökar
3 klyftor vitlök
4 cm färsk ingefära
1 dl sesamfrön, rostade
1 msk sesamolja
2-3 msk japansk soja
3 msk mirin
1-3 msk sriracha
2 dl vispgrädde
2-3 msk neutral rapsolja, till stekning
salt
peppar
Garnering
1 msk sesamfrön, rostade
Gör så här
Skär salladslöken i tunna skivor. Separera det vita och gröna. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Ställ åt sidan.
Stöt de rostade sesamfröna i en mortel till grovt pulver. Tillsätt japansk soja, sesamolja, mirin och sriracha efter tycke och smak. Fortsätt mortla till en pasta.
Stek det vita på salladslöken samt vitlök och ingefära på hög värme i olja i en stor stekpanna. Tillsätt svampen efter 1 minut och fräs tills den fått lite färg. Lägg därefter i fläskfärs och stek tills färsen är tillagad.
Tillsätt den heta sesampastan och grädden, låt det hela koka upp. Smaka av och tillsätt ev mer soja, mirin eller sriracha. Salta och peppra.
Koka udonnudlarna enligt instruktioner på förpackningen.
Lägg nudlarna i djupa portionsskålar. Häll på den krämiga heta såsen. Toppa med salladslök och sesamfrön, låt var och en röra runt i sin egen skål vid servering. Bjud gärna med lite extra sriracha vid sidan om för de som gillar det extra hett!