Krämig risoni med skogssvamp

koket.se
Krämig risoni med skogssvamp
elles utemat
elles utemat

Krämig risoni med skogssvamp

13 ingredienser

40 m

"Det går utmärkt att laga en one pot pasta hemma på spisen eller på ett stormkök i skogen. Risoni är en trevlig pastasort som ser ut som riskorn. I detta recept gör vi en svamppasta som påminner om en risotto med torkad skogssvamp, lufttorkad lök, morot och torkade örter. Perfekt att göra hemma om man vill minimera prepptid, eller på vandring när man tar med sig lätta torkade råvaror för matlagning i fält." /Elle

Se Elles utemat laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • ca 1 dl torkad svamp (trattkantareller, trumpetsvamp, soppar)
  • 2 msk lufttorkad lök (eller 1 dl finhackad lök)
  • 2 msk lufttorkad morot (eller 1 dl riven morot)
  • 2-3 skivor lufttorkad vitlök (eller 2 skivade vitlöksklyftor)
  • ca 8 dl vatten
  • ca 1 msk örtsalt
  • 4 dl risoni
  • 3 dl crème fraîche
  • 1-2 krm torkad dill
  • salt
  • peppar
  • parmesanost
  • smör (eller olja till stekning)

Gör så här

  1. Börja med att blötlägga svampen för sig samt löken, vitlöken och moroten tillsammans i lite vatten i ca 15 minuter. Ca 1 dl vatten räcker till svampen, samma gäller lök- och morotsblandningen. Man vill inte ha så mycket blötläggningsvatten att man ska behöva hälla bort något eftersom både svampen och övriga torkade ingredienser släpper smakämnen i vattnet.
  2. Tänd ditt stormkök eller sätt på kokplattan och smält ca 1 msk smör, eller häll på olja i ett kokkärl. Tillsätt den blötlagda löken och vitlöken och stek på svag värme i några minuter. Vätskan kommer så småningom att koka bort. Löken och moroten ska inte brännas men kan med fördel få lite färg.
  3. Tillsätt svampen med eventuellt blötläggningsvatten. Tillsätt 8 dl vatten, örtsalt och sjud under lock i ca 10 minuter för en god svampbuljong.
  4. Tillsätt risonin och sjud i några minuter. Om du ser att mycket av vätskan har avdunstat under sjudningen av svampbuljongen kan du tillsätta lite mera vatten för att pastan ska ha något att tillagas i.
  5. När risonin fortfarande är lite för al dente så tillsätt crème fraichen och dillen. Rör om och låt sjuda på svagt värme i någon minut.
  6. När risonin har fått en bra konsistens så smaka av med salt och peppar samt toppa med en generös mängd parmesanost.
  7. Har du torkat nässlor under sommaren? Då kan du med fördel ha i en näve i denna rätt. De behöver inte blötläggas utan kan tillsättas i pastan samtidigt som crème fraîchen. Gör du denna rätt på vandring och har inte tillgång till crème fraîche så kan du använda gräddpulver för att göra rätten krämig.