Krämig mjölkchokladbrulée med salt kolasås, syrlig havtornsmousse och chokladkrisp

Krämig mjölkchokladbrulée med salt kolasås, syrlig havtornsmousse och chokladkrisp
Foto: Tea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Krämig mjölkchokladbrulée med salt kolasås, syrlig havtornsmousse och chokladkrisp

25 ingredienser

2,5 h

Den optimala nyårsdesserten som innehåller allt du kan drömma om! Krämig mjölkchokladbrulée, kolasås med havssalt, syrlig havtornsmousse, brownietärningar och chokladkrisp. Mums!

Ingredienser

portioner

Chokladbrulée

  • 225 g vispgrädde [2,25 dl]
  • 75 g standardmjölk [0,75 dl]
  • 60 g strösocker [0,6 dl]
  • 75 g äggula [4 st]
  • 75 g mjölkchoklad, hackad

Kolasås

  • 35 g smör
  • 90 g ljust muscovadosocker [1 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 150 g vispgrädde [1,5 dl]
  • 2 g flingsalt [0,5 tsk]

Brownie

  • 75 g smör
  • 80 g mörk choklad, hackad
  • 120 g strösocker [1,3 dl]
  • 60 g ägg [1 st]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 1 g malen kanel
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 2 g flingsalt

Havtorncurd

  • 250 g frysta havtorn [5 dl]
  • 120 g ägg [2 st]
  • 120 g strösocker [1,3 dl]

Chokladcrisp

  • 15 g frukostflingor naturella [1 dl]
  • 20 g mörk choklad

Havtornsmousse

  • 200 g havtornscurd, enligt receptet ovan
  • 100 g vispgrädde [1 dl]

Gör så här

Chokladbrulée

  1. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull tillsammans med hälften av sockret. När gräddmjölken kokat upp, ställ kastrullen åt sidan och tillsätt chokladen.
  2. Sätt ugnen på 100 grader och varmluftsfunktion (Har du inte varmluftsugn så kan du sätta på 105 grader och sätta en ugnsform med 1 cm vatten i längst ner i ugnen).
  3. Rör ihop äggulor och resterande socker i en bunke. Häll över chokladmjölken och blanda ordentligt.
  4. Fyll 3 cm i 8 serveringsglas och baka bruléerna i ugnen (inte i vattenbad!) tills de ”stannar” men fortfarande studsar lite när du rör vid formen, cirka 50-60 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna. Ställ i kyl.

Kolasås

  1. Gör kolasåsen medan bruléen är i ugnen.
  2. Häll alla ingredienser i kastrull och koka ihop cirka 7 minuter, rör emellanåt. Det gör ingenting om det bryner lite i botten Häll upp i en skål, låt svalna något och häll på bruléen då den kallnat.

Brownie

  1. Blanda ingredienserna så du har brownien helt redo när bruléen är klar i ugnen.
  2. Vispa ihop ägg och socker och ställ åt sidan.
  3. Smält smöret i en kastrull och stäng av plattan. Häll i chokladen och rör runt tills den är helt smält
  4. Blanda alla torra ingredienser.
  5. Vänd i chokladsmöret i de vispade äggen och avsluta med att sikta i torra ingredienser.
  6. Sätt ugnen på 195 grader och varmluftsfunktion när du tagit ut bruléen (Om du inte har varmluftsfunktion räkna med något längre baktid- höj inte temperaturen då du riskerar att bränna brownien).
  7. Häll upp i en springform och baka i cirka 7 minuter. Ta ut, låt svalna och ställ i frysen eller utomhus under uppsikt (vintertid). Den ska bli så pass kall att den går att tärna utan att det blir kladdigt.

Havtorncurd

  1. Gör moussen medan bruléen står i kylen med kolasås och brownie på.
  2. Värm havtornen på spisen tills bären släpper vätska. Passera bären genom en finmaskig sil så det blir en puré. Använd 120 g av purén för att göra curden.
  3. Vispa ihop alla ingredienser och värm sedan i en kastrull till 84 grader under KONSTANT omrörning med en slickepott (Vispar du med en visp bildas ett skum och då är det svårare att se när krämen tjocknar).
  4. Sila av i en ny bunke, kontaktplasta och låt svalna i rumstemperatur.

Chokladkrisp

  1. Gör chokladkrispet medan curden svalnar
  2. Smält mörk choklad i en bunke. Krossa flingorna lite försiktigt i handen och häll i bunken. Rör runt.
  3. Strö ut över en tallrik med bakplåtspapper. Förvara i kylen.

Havtornsmousse

  1. Ta ut curden och rör ihop så att den är helt jämn i konsistensen. Väg upp curden som du behöver och fyll resten i en spritspåse.
  2. Vispa grädden löst. Vänd i grädden i curden i omgångar. Fyll på spritspåse.
  3. Spritsa moussen över brownietärningarna som ligger på bruléen.
  4. Toppa med chokladcrisp och tre små klickar med havtornscurd.
  5. Förvara desserten i kyl. Det går utmärkt att göra den dagen innan servering, men se till att noga plasta glasen så att desserterna inte tar smak av annan mat i kylskåpet.
  6. Avsluta med tomtebloss för garanterad festkänsla!