Krämig kålpasta med rostade frön

koket.se
Krämig kålpasta med rostade frön
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Krämig kålpasta med rostade frön

10 ingredienser

En snabb och god middag i italiensk stil med kål, pasta, två sorters ostar och krispiga fröer på toppen.

logo
Tina Nordström KM

Se Tina Nordström laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 250 g grönkål, hackad
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 förp ricotta (à 250 g)
  • 1 dl lagrad ost, riven (t ex prästost, pecorino eller vad du gillar)
  • 0,5 citron
  • 400 g pasta (valfri sort)
  • 1 dl blandade frön, rostade (t ex solros-, pumpa-, lin- och melonfrön)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Förväll kålen snabbt i kokande vattenoch låt rinna av i ett durkslag. Skala och riv vitlöken.
  2. Mixa kålen med vitlök, 150 g ricotta, riven ost och 3–4 msk olivolja till en slät sås. Smaka av med citronsaft, salt och peppar – mixa igen.
  3. Koka upp vatten för pasta i en kastrull för nu åker vi.
  4. Kasta ner pastan i pastavattnet (1 msk salt per liter vatten) och koka ca 8 minuter, häll av vattnet när den är Al Pacino-dente (han är ju ganska hård). Spara ca 1 dl av pastavattnet.
  5. Tjoffa ner grönkålssåsen i pastan och vänd runt. Tillsätt lite av pastavattnet för att justera konsistensen.
  6. Skeda upp på tallrikar och fördela resterande ricotta och rostade frön på toppen.