Krämig citronpaj

15 röster
1 h
10-12 bitar
Kramig citronpaj
Foto: Ulrika Pousette

”För mig som bakbloggare och receptkreatör handlar det varje dag, året runt, om bakning. Jag äter ju så klart inte allting själv – när det är provsmakat och fotograferat ger jag oftast bort alltsammans till nära och kära. Citronpajer är undantaget, de behåller jag alltid!” /Camilla Hamid

Receptet är ur boken Baka utan ugn, Bonnier fakta.

Agar agar kan ersättas med gelatinblad. Lägg i så fall bladen i blöt och låt dem smälta ihop med resten av ingredienserna efter att de har kokat.


Visa mer
1 h
10-12 bitar

Du behöver

Pajskal

  • 15 digestivekex
  • 100 g smör

Fyllning

  • 6 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 citroner, rivet skal
  • 0,5 dl färskpressad
  • citronsaft
  • 1,5 tsk agar agar-pulver eller 5 gelatinblad

Lemon curd

  • 3 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 4 citroner, saft och rivet skal
  • 100 g smör

Topping

  • 2 dl vispgrädde
  • citronskal, finrivet
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Pajskal
    Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och arbeta ihop det med kexsmulet till en formbar massa i en bunke. Tryck ut och packa kexmassan tätt och jämnt i botten och upp på kanten av en pajform, cirka 23 cm i diameter, med avtagbar kant. Ställ in formen i kylskåpet.
  2. Fyllning
    Blanda alla ingredienser till fyllningen i en kastrull på medelvärme. Koka blandningen i 3–4 minuter under omrörning. Låt fyllningen svalna lite och häll den sedan i pajskalet. Ställ in formen i kylskåpet och låt den stå tills fyllningen har stelnat. Gör curden under tiden.
  3. Lemon curd
    Vispa ihop socker, äggulor, citronsaft och -skal till en jämn smet i en skål. Ställ skålen över ett vattenbad. Låt curden tjockna ordentligt under konstant omrörning, det tar cirka 10 minuter.
  4. Ta bort skålen från kastrullen och tillsätt smöret i tärningar. Rör om tills smöret har smält och ställ sedan curden i kylskåpet för att svalna. Bred sedan ut curden i ett jämnt lager över fyllningen.
  5. Topping
    Vispa upp grädden och toppa pajen med den. Garnera med citronskal och servera.
31 mars 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...