• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Krämig citronpaj

POPULÄRT
Kramig citronpaj
Foto: Ulrika Pousette
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Krämig citronpaj

5 steg att laga

15 ingredienser

1 h

”För mig som bakbloggare och receptkreatör handlar det varje dag, året runt, om bakning. Jag äter ju så klart inte allting själv – när det är provsmakat och fotograferat ger jag oftast bort alltsammans till nära och kära. Citronpajer är undantaget, de behåller jag alltid!” /Camilla Hamid

Receptet är ur boken Baka utan ugn, Bonnier fakta.

Agar agar kan ersättas med gelatinblad. Lägg i så fall bladen i blöt och låt dem smälta ihop med resten av ingredienserna efter att de har kokat.


Ingredienser

Pajskal

  • 15 digestivekex
  • 100 g smör

Fyllning

  • 6 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 citroner, rivet skal
  • 0,5 dl färskpressad
  • citron, saft
  • 1,5 tsk agar-agar (eller 5 gelatinblad)

lemon curd

  • 3 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 4 citroner, saft och rivet skal
  • 100 g smör

Topping

  • 2 dl vispgrädde
  • citron, skal, finrivet

Gör så här

  1. Pajskal
    Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och arbeta ihop det med kexsmulet till en formbar massa i en bunke. Tryck ut och packa kexmassan tätt och jämnt i botten och upp på kanten av en pajform, cirka 23 cm i diameter, med avtagbar kant. Ställ in formen i kylskåpet.
  2. Fyllning
    Blanda alla ingredienser till fyllningen i en kastrull på medelvärme. Koka blandningen i 3–4 minuter under omrörning. Låt fyllningen svalna lite och häll den sedan i pajskalet. Ställ in formen i kylskåpet och låt den stå tills fyllningen har stelnat. Gör curden under tiden.
  3. Lemon curd
    Vispa ihop socker, äggulor, citronsaft och -skal till en jämn smet i en skål. Ställ skålen över ett vattenbad. Låt curden tjockna ordentligt under konstant omrörning, det tar cirka 10 minuter.
  4. Ta bort skålen från kastrullen och tillsätt smöret i tärningar. Rör om tills smöret har smält och ställ sedan curden i kylskåpet för att svalna. Bred sedan ut curden i ett jämnt lager över fyllningen.
  5. Topping
    Vispa upp grädden och toppa pajen med den. Garnera med citronskal och servera.