Kousa mehshi - fyllda minizucchinis

Kousa mehshi - fyllda minizucchinis
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Kousa mehshi - fyllda minizucchinis

6

9 steg att laga

23 ingredienser

1 h 30 min

Det här är en av Zeina Mourtadas favoriträtter. Små zucchinins fyllda med en ris- och färsfyllning som får koka i en kryddig tomatsås. Bjud med frasigt bröd och yoghurt. 

Ingredienser

portioner6 portioner
  • 1 kg minizucchini [12-15]

Fyllning

  • 300 g köttfärs
  • 4 dl ris (basmati eller jasmin)
  • 50 g smör, smält
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1,5 tsk sju kryddor (orientalisk kryddmix, se recept nedan)

Tomatsås

  • ca 2 l vatten
  • 5-6 msk tomatpuré
  • 1 tomat, hackad i tärningar
  • 4-5 klyfta vitlök
  • 2 msk torkad mynta
  • 1 msk salt
  • svartpeppar

Sjukrydda (finns att köpa som blandning)

  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk vitpeppar
  • 8 tsk svartpeppar
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen muskot
  • 2 tsk malen ingefära
  • 4 tsk malen nejlika

Till servering

  • turkisk yoghurt
  • vitt bröd

Gör så här

  1. Skölj riset väl i kallt vatten.
  2. Blanda alla ingredienser till fyllningen noggrant och ställ åt sidan. Skär bort stjälkfästet på zucchinin.
  3. Håll ett stadigt grepp om zucchinin och gröp långsamt ur den på följande sätt: Snurra urgröparen/potatisskalaren långsamt men bestämt samtidigt som du arbetar dig in. Om det är första gången du gör detta så kommer du säkerligen ta sönder några stycken, men övning ger färdighet.
  4. Pilla in fyllningen med fingrarna hela vägen ner men lämna ca 5 mm tomrum högst upp så att riset får utrymme att svälla.
  5. Koka upp alla ingredienser till tomatsåsen, förutom vitlök och mynta, i en stor kastrull. Om såsen känns för vattnig kan du tillsätta lite mer tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.
  6. Sänk värmen och lägg försiktigt i de fyllda grönsakerna. Låt puttra på medelvärme i ca 30 minuter utan lock.
  7. Skala vitlöken och stöt den grovt med myntan i en mortel. Eller hacka grovt och blanda med myntan i en liten skål.
  8. Lägg vitlöksmassan i tomatsåsen och låt allting puttra långsamt i ytterligare ca 30 minuter under lock. Kolla då och då, zucchinin får inte koka sönder. Smaka en liten bit av en zucchini för att se om riset är färdigt, det ska vara mjukt rakt igenom.
  9. Servera med yoghurt och bröd.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Kycklingfilé med vitkålsgratäng

Hälsosam nystart!

6 smarta tips för att hitta motivationen

Läs mer