En god köttfärssås passar lika bra till vardag som fest. Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
På TV4 Play kan du se säsongens avsnitt av Halv åtta hos mig 2025
Läs mer
Ingredienser
portioner
1 gul lök (stor)
4 morötter
3 stjälkar stjälkselleri
100 g smör
1 förp bacon
2 dl rött vin
oregano
färsk timjan
lagerblad
1 msk grönsaksfond
1 msk kalvfond
500 g nötfärs
400 g passerade tomater
3 dl grädde
parmesanost
salt
svartpeppar
ketchup
150 g tomatpuré
Servering
spaghetti
rucolasallad
citron
Gör så här
Hacka lök, morot samt selleri fint och stek mjukt i en stor kastrull med smör.
Skär baconet fint, nästan som färs.
Stek baconet på medelhög värme i en torr stekpanna tills det har fått fin färg och släppt mycket fett.
Plocka upp baconet och lägg det i kastrullen med grönsakerna. Låt fettet vara kvar i stekpannan.
Tillsätt vin, oregano, timjan, lagerblad och fonder i kastrullen. Låt reducera utan lock.
Dela upp köttfärsen och bryn den i omgångar i stekpannan med baconfettet.
Lägg det brynta köttet i kastrullen. Häll i passerade tomater och 3 dl vatten.
Låt koka under lock på låg värme i ett par timmar, eller så länge du vill. Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten.
Ta av locket och låt koka ytterligare en timme för att reducera såsen.
Tillsätt grädde.
Smaka av med parmesan, salt, peppar och lite ketchup.
Plocka ur lagerbladen.
Servering
Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.
Pressa citron över rucolasalladen och strö över nymalen svartpeppar.
Servera köttfärssåsen med spaghetti, rucolasallad och extra parmesan.