Köttfärspaj med basilika och oregano

Köttfärspaj med basilika och oregano
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Köttfärspaj med basilika och oregano

12 ingredienser

När pajen har ett lock behålls smakerna och saftigheten på det som gömmer sig under skalet. En tomatsallad är ett gott val som tillbehör.

Ingredienser

portioner

Pajdeg:

  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2-3 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 600 g blandfärs
  • 2 morötter, finrivna
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 förp krossade tomater med chilismak
  • 1 msk basilika
  • 0,5 msk oregano
  • 1 ägg, uppvispat till pensling
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Pajdeg: Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i en plastfilm i kylen 1 timme.
  2. Ta fram pajdegen ur kylskåpet. Kavla ut 2/3 av degen och klä en medeldjup ugnsform, tryck till runt kanterna och nagga botten. Ställ i kylen.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4. Bryn färsen, krydda och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka 20 min.
  5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter, slå i fyllningen.
  6. Kavla ut ett lock av resten av pajdegen och täck färsen med det. Gör lufthål eller sporra ut ett mönster. Pensla degen med ägg, grädda klart ca 20 min.