Köttfärslimpa med gräddsås

POPULÄRT
köttfärslimpa med gräddsås
Foto: Matilda Lindeblad
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Köttfärslimpa med gräddsås

25 ingredienser

Köttfärslimpa - en riktig klassiker som älskas av många och det här receptet är extra saftigt och gott. Servera med Filips gudomliga gräddsås och pressgurka. Ett perfekt recept att servera till vardagsmiddag.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg nötfärs (eller kalvfärs)
  • 4 dl mjölk
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 4 tsk salt
  • 0,5-1 msk svartpeppar (nymalen)
  • 2 gula lökar, finhackade (stora eller 3 små, spara en fjärdedel till såsen)
  • rapsolja, till stekning

Pressgurka

  • 1 gurka, tunt skivad
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Gräddsås

  • 0,25 gul lök (av den stekta gula löken från köttfärslimpan)
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten, kokat
  • 2 msk kalvfond (eller 1 tärning oxbuljong)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 msk japansk soja
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk vatten (från gurklagen)
  • salt
  • 0,5 tsk majsstärkelse (utrörd i 1 tsk vatten)

Till servering

  • kokt potatis
  • färsk persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 85 grader. Blanda mjölk, ströbröd, ägg, salt och peppar i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla i minst 10 minuter.
  2. Stek löken i rapsolja i en het stekpanna tills den blir lätt gyllene, i 3–4 minuter. Blanda ner tre fjärdelar av löken i nötfärsen och spara resten till gräddsåsen.
  3. Häll ner mjölkblandningen i nötfärsen och blanda till en smidig färs, gärna i minst 1 minut. Spreja eller olja in en ugnsform (20 x 30 cm), lägg i färsen och platta till den ordentligt.
  4. Ställ in formen mitt i ugnen och stek köttfärslimpan till en innertemperatur på 72–75 grader, det tar 3–3.5 timmar. Ta ut köttfärslimpan och låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den!
  5. Gör pressgurkan och gräddsåsen medan köttfärslimpan står i ugnen. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en skål tills sockret lösts upp. Lägg i gurkan och låt stå.
  6. Lägg den återstående stekta löken från förberedelserna till köttfärslimpan i en kastrull på med- elvärme och klicka i smöret. Låt det smälta och tillsätt sedan mjölet under vispning. Häll i vatten och fond under konstant vispning.
  7. Vispa slutligen ner grädde samt soja, och låt såsen puttra på låg värme i minst 20 minuter. Rör ner svartvinbärsgelé och 2 matskedar av gurklagen, smaka av med salt. Du kan även gärna hälla i lite av köttsaften från köttfärslimpan. Om såsen känns rinnig kan du reda den med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
  8. Servera köttfärslimpan med sås, pressgurka, kokt potatis och persilja.