Köttfärslimpa med gräddsås
Köttfärslimpa med gräddsås
25 ingredienser
Köttfärslimpa - en riktig klassiker som älskas av många och det här receptet är extra saftigt och gott. Servera med Filips gudomliga gräddsås och pressgurka. Ett perfekt recept att servera till vardagsmiddag.
Ingredienser
- 1 kg nötfärs (eller kalvfärs)
- 4 dl mjölk
- 1,5 dl ströbröd
- 2 ägg
- 4 tsk salt
- 1 msk svartpeppar
- 2 gula lökar, finhackade (stora eller 3 små, spara en fjärdedel till såsen)
- rapsolja, till stekning
Pressgurka
- 1 gurka, tunt skivad
- 0,5 dl ättiksprit 12 %
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
Gräddsås
- 0,25 gul lök (av den stekta gula löken från köttfärslimpan)
- 50 g smör
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl vatten, kokat
- 2 msk kalvfond (eller 1 tärning oxbuljong)
- 3 dl vispgrädde
- 1,5 msk japansk soja
- 1 msk svartvinbärsgelé
- 2 msk vatten (från gurklagen)
- salt
- 0,5 tsk majsstärkelse (utrörd i 1 tsk vatten)
Till servering
- kokt potatis
- färsk persilja
Gör så här
- Sätt ugnen på 85 grader. Blanda mjölk, ströbröd, ägg, salt och peppar i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla i minst 10 minuter.
- Stek löken i rapsolja i en het stekpanna tills den blir lätt gyllene, i 3–4 minuter. Blanda ner tre fjärdelar av löken i nötfärsen och spara resten till gräddsåsen.
- Häll ner mjölkblandningen i nötfärsen och blanda till en smidig färs, gärna i minst 1 minut. Spreja eller olja in en ugnsform (20 x 30 cm), lägg i färsen och platta till den ordentligt.
- Ställ in formen mitt i ugnen och stek köttfärslimpan till en innertemperatur på 72–75 grader, det tar 3–3.5 timmar. Ta ut köttfärslimpan och låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den!
- Gör pressgurkan och gräddsåsen medan köttfärslimpan står i ugnen. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en skål tills sockret lösts upp. Lägg i gurkan och låt stå.
- Lägg den återstående stekta löken från förberedelserna till köttfärslimpan i en kastrull på med- elvärme och klicka i smöret. Låt det smälta och tillsätt sedan mjölet under vispning. Häll i vatten och fond under konstant vispning.
- Vispa slutligen ner grädde samt soja, och låt såsen puttra på låg värme i minst 20 minuter. Rör ner svartvinbärsgelé och 2 matskedar av gurklagen, smaka av med salt. Du kan även gärna hälla i lite av köttsaften från köttfärslimpan. Om såsen känns rinnig kan du reda den med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
- Servera köttfärslimpan med sås, pressgurka, kokt potatis och persilja.