Köttfärslimpa - en riktig klassiker som älskas av många och det här receptet är extra saftigt och gott. Servera med Filips gudomliga gräddsås och pressgurka. Ett perfekt recept att servera till vardagsmiddag.
Ingredienser
1 kg nötfärs (eller kalvfärs)
4 dl mjölk
1,5 dl ströbröd
2 ägg
4 tsk salt
0,5-1 msk svartpeppar (nymalen)
2 gula lökar, finhackade (stora eller 3 små, spara en fjärdedel till såsen)
rapsolja, till stekning
Pressgurka
1 gurka, tunt skivad
0,5 dl ättiksprit 12 %
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
Gräddsås
0,25 gul lök (av den stekta gula löken från köttfärslimpan)
50 g smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten, kokat
2 msk kalvfond (eller 1 tärning oxbuljong)
3 dl vispgrädde
1,5 msk japansk soja
1 msk svartvinbärsgelé
2 msk vatten (från gurklagen)
salt
0,5 tsk majsstärkelse (utrörd i 1 tsk vatten)
Till servering
kokt potatis
färsk persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 85 grader. Blanda mjölk, ströbröd, ägg, salt och peppar i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla i minst 10 minuter.
Stek löken i rapsolja i en het stekpanna tills den blir lätt gyllene, i 3–4 minuter. Blanda ner tre fjärdelar av löken i nötfärsen och spara resten till gräddsåsen.
Häll ner mjölkblandningen i nötfärsen och blanda till en smidig färs, gärna i minst 1 minut. Spreja eller olja in en ugnsform (20 x 30 cm), lägg i färsen och platta till den ordentligt.
Ställ in formen mitt i ugnen och stek köttfärslimpan till en innertemperatur på 72–75 grader, det tar 3–3.5 timmar. Ta ut köttfärslimpan och låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den!
Gör pressgurkan och gräddsåsen medan köttfärslimpan står i ugnen. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en skål tills sockret lösts upp. Lägg i gurkan och låt stå.
Lägg den återstående stekta löken från förberedelserna till köttfärslimpan i en kastrull på med- elvärme och klicka i smöret. Låt det smälta och tillsätt sedan mjölet under vispning. Häll i vatten och fond under konstant vispning.
Vispa slutligen ner grädde samt soja, och låt såsen puttra på låg värme i minst 20 minuter. Rör ner svartvinbärsgelé och 2 matskedar av gurklagen, smaka av med salt. Du kan även gärna hälla i lite av köttsaften från köttfärslimpan. Om såsen känns rinnig kan du reda den med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
Servera köttfärslimpan med sås, pressgurka, kokt potatis och persilja.