Köttfärslimpa med gräddsås

köttfärslimpa med gräddsås
Foto: Matilda Lindeblad
Filip Poon
Filip Poon

Köttfärslimpa med gräddsås

0

25 ingredienser

Köttfärslimpa - en riktig klassiker som älskas av många och det här receptet är extra saftigt och gott. Servera med Filips gudomliga gräddsås och pressgurka. Ett perfekt recept att servera till vardagsmiddag.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg nötfärs (eller kalvfärs)
  • 4 dl mjölk
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 4 tsk salt
  • 1 msk svartpeppar
  • 2 gula lökar, finhackade (stora eller 3 små, spara en fjärdedel till såsen)
  • rapsolja, till stekning

Pressgurka

  • 1 gurka, tunt skivad
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Gräddsås

  • 0,25 gul lök (av den stekta gula löken från köttfärslimpan)
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten, kokat
  • 2 msk kalvfond (eller 1 tärning oxbuljong)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 msk japansk soja
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk vatten (från gurklagen)
  • salt
  • 0,5 tsk majsstärkelse (utrörd i 1 tsk vatten)

Till servering

  • kokt potatis
  • färsk persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 85 grader. Blanda mjölk, ströbröd, ägg, salt och peppar i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla i minst 10 minuter.
  2. Stek löken i rapsolja i en het stekpanna tills den blir lätt gyllene, i 3–4 minuter. Blanda ner tre fjärdelar av löken i nötfärsen och spara resten till gräddsåsen.
  3. Häll ner mjölkblandningen i nötfärsen och blanda till en smidig färs, gärna i minst 1 minut. Spreja eller olja in en ugnsform (20 x 30 cm), lägg i färsen och platta till den ordentligt.
  4. Ställ in formen mitt i ugnen och stek köttfärslimpan till en innertemperatur på 72–75 grader, det tar 3–3.5 timmar. Ta ut köttfärslimpan och låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den!
  5. Gör pressgurkan och gräddsåsen medan köttfärslimpan står i ugnen. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en skål tills sockret lösts upp. Lägg i gurkan och låt stå.