Köttfärsbiffar i tomatsås

NYHET
Köttfärsbiffar i tomatsås
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Köttfärsbiffar i tomatsås

18 ingredienser

Saftiga köttfärsbiffar bakas i ugn under potatis- och tomatskivor i en enkel tomatsås. Till det bjuds ett fluffigt vermicelliris för en komplett och mättande måltid. Det här är ett favoritrecept i Zeinas familj som har gått i arv i generationer.

Ingredienser

portioner

Biffar

  • 800 g nötfärs
  • ca 2 dl färsk persilja, finhackad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1,5 tsk sju kryddor
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • ca 4 potatisar
  • 3 tomater

Tomatsås

  • 4-5 msk tomatpuré
  • ca 8 dl vatten, hett
  • 1 tsk sju kryddor
  • 1 köttbuljongtärning

Vermicelliris

  • 4 dl ris, jasmin eller basmati
  • 4 dl pasta vermicelli
  • 4 msk olja
  • 25 msk smör
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Skala potatisarna och skär dem i skivor. Stek dem i rikligt med olja tills de får färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  2. Skär tomaterna i skivor.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Blanda samman alla ingredienser till biffarna i en skål.
  5. Forma små biffar av färsen och lägg i en ugnssäker form.
  6. Lägg potatisskivorna ovanpå biffarna och toppa med tomatskivor.
  7. Späd ut tomatpurén med hett vatten och rör ner buljongen tills den löst sig.
  8. Häll tomatsåsen jämnt i formen med biffarna. Strö över en nypa sju kryddor och svartpeppar.
  9. Sätt in formen på näst nedersta falsen.
  10. När tomatsåsen börjar puttra (efter ca 10 minuter), sänk värmen till 200 grader och låt rätten tillagas ytterligare 15–20 minuter.

Vermicelliris

  1. Tvätta riset ordentligt i ljummet vatten och låt rinna av i en sil. Hetta upp olja och smör i en kastrull.
  2. Stek vermicellin under omrörning tills den blir gyllene.
  3. Sänk värmen och rör ner det avrunna riset. Blanda ordentligt.
  4. Tillsätt salt och häll på hett vatten så att riset täcks med ca 1 cm.
  5. Lägg på lock och koka upp. När det börjar puttra, sänk värmen.
  6. Låt sjuda under lock i 15–17 minuter, beroende på rissort.
  7. Låt riset vila 15 minuter utan lock, fluffa sedan med en gaffel.
  8. Om riset känns torrt kan du tillsätta lite mer varmt vatten, lägga på locket och låta det ånga ytterligare 5 minuter.
  9. Servera biffarna med tomatsås och vermicelliris.