Köttbullar med potatismos, pressgurka och rårörda lingon

Foto: Köket.se
Köttbullar med potatismos, pressgurka och rårörda lingon
13 ingredienser
40 m
En svensk klassiker som funkar alla dagar i veckan. Gör egna köttbullar och potatismos, gör egna rårörda lingon och lägg in egen pressgurka. Eller köp Felix färdiga klassiker - helt gjorda på svenska råvaror.
Ingredienser
Potatismos:
- 1 kg potatis
- salt
- 2 dl grädde
- 50 g smör
- 2 krm vitpeppar
- 0,5 krm muskot
Köttbullar:
- 500 g köttfärs (eller blandfärs)
- 0,5 dl ströbröd
- 1 ägg
- 0,5 gul lök, finhackad
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk salt
- smör, att steka i
Gör så här
- Skala potatisen, dela den i mindre bitar och koka den mjuk i lättsaltat i ca 15 minuter.
- Blanda köttfärsen med ströbrödet, ägg, den hackade löken, kryddorna och forma sedan köttbullarna. Stek i smör på medelvärme i ca 3-5 minuter.
- Häll av vattnet och pressa potatisen eller mosa med en stöt i kastrullen. Rör ner grädde och smör och rör tills moset är luftigt. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
TIPS!