Köttbullar med potatismos

Carin da Silva

Köttbullar med potatismos

Av: Carin da Silva

Från: Nyhetsmorgon

25 ingredienser

45 min

"Dessa köttbullar gjorde jag när det var “dejttema” i Sveriges Mästerkock VIP." /Carin da Silva

Ingredienser

portioner

Potatismos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 200 g färskost (med smak av vitlök och örter)
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Köttbullar

  • 500 g blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 4 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1,5 krm peppar
  • 1 msk dijonsenap
  • ca 0,5 tsk malen kryddpeppar (eller mer om du gillar smaken)
  • smör

Gräddsås

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • kinesisk soja
  • majsstärkelse
  • salt
  • peppar

Servering

  • inlagd gurka
  • lingonsylt (eller rårörda lingon)

Gör så här

Potatismos

  1. Skala och tärna potatisen.
  2. Koka potatisen i välsaltat vatten.

Köttbullar

  1. Lägg färsen i en skål.
  2. Riv löken på rivjärnets grövsta sida och lägg i skålen.
  3. Knäck i ägg och tillsätt grädde, ströbröd, salt och peppar. Blanda väl, gärna med elvisp.
  4. Tillsätt dijonsenap och kryddpepparn.
  5. Gör ett stekprov med lite smet och smaka av.
  6. Rulla färsen till köttbullar och stek i rikligt med smör.

Potatismos forts.

  1. När potatisen är mjuk så häll av vattnet och klicka i färskosten.
  2. Tillsätt smöret och häll grädden över potatisen. Blanda allt med en elvisp.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Gräddsås

  1. Häll grädden i pannan som du stekt köttbullarna i.
  2. Smula ner buljongtärningen och klicka i svartvinsbärsgelé. Rör runt så att det löser sig.
  3. Smaka av med soja, salt och peppar.
  4. Om du vill göra såsen tjockare kan du reda den med lite majsstärkelse som du rört ut i lite kallt vatten.

Servering

  1. Servera köttbullarna med potatismoset, såsen, inlagd gurka och lingonsylt.
  2. Gör en skål med ”vanlig” gurka till barnen. Och ställ självklart fram ketchup!

Använd en glasskopa när du gör köttbullarna så blir alla lika stora.