Köttbullar med gräddsås och rödkål

NYHET
Köttbullar med gräddsås och rödkål
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Köttbullar med gräddsås och rödkål

21 ingredienser

Klassiska köttbullar med en len och smakrik gräddsås, serverade med potatis, rödkål och ättiksgurka. En favorit till såväl vardag som till julbordet.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Köttbullar

  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 gul lök, grovt riven (liten)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1,5 msk japansk soja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 500 g blandfärs
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar
  • smör, till stekning

Brunsås

  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk svartvinbärsgelé (eller 2 msk koncentrerad svartvinbärssaft)

Tillbehör

  • 800 g potatis, skalad
  • rödkål
  • ättiksgurka
  • färsk kruspersilja, hackad

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Blanda ströbröd och mjölk och låt stå i några minuter.
  2. Rör samman äggblandning med lök, vitlök, soja, senap och köttfärs. Salta försiktigt och peppra generöst med både svart-.och vitpeppar. Forma till köttbullar.
  3. Stek köttbullarna i smör till gyllene färg runtom. Lägg över på ett fat och håll varmt.
  4. Tillsätt eventuellt mer smör i pannan och lägg i vetemjöl som får puttra i smöret en minut.
  5. Häll på grädde, kalvfond, soja och gelé/saft. Låt puttra ihop, smaka av med salt och peppar.
  6. Servera köttbullarna med gräddsås, potatis, rödkål och ättiksgurka. Strössla på persilja och njut!