Korthus på skånska pepparkakor

Korthus på skånska pepparkakor
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Korthus på skånska pepparkakor

16 ingredienser

1 h + 2 dygn i kylen

Tjocka, söta och lite sega pepparkakor i spelkortsform monterade i ett spektakulärt pepparkakskorthus.

Ingredienser

Deg

  • 650 g vetemjöl
  • 4,5 dl ljus sirap
  • 5 g malen kanel
  • 3 g malen kardemumma
  • 4 g malen nejlika
  • 8 g malen ingefära
  • 6 g bikarbonat
  • 25 g vatten
  • 7 g hjorthornssalt
  • 25 g vatten
  • 6 g pottaska
  • 25 g vatten
  • matolja

Garnering

  • äggvita
  • vit sugerpaste
  • färg

Gör så här

Deg

  1. Blanda mjöl, sirap, kanel, kardemumma, nejlika och ingefära till en grunddeg.
  2. Rör ihop bikarbonat och vatten i en separat bunke.
  3. Rör ihop hjorthornsalt och vatten i separat bunke.
  4. Rör ihop pottaska och vatten i en separat bunke.
  5. Blanda ihop allt med grunddegen. Platta ut på oljad plåt och ställ i kylen 2 dygn.

Spelkort

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Kavla ut degen på mjölat underlag, ca 3-4 mm. Skär ut 15 spelkort, 10 x 7 cm. Se till så att kanterna är raka.
  3. Grädda 12-15 minuter i ugnen.

Garnering

  1. Skär ut 15 spelkort i sugar paste, 10 x 7 cm. Måla önskat spelkortsmönster på dem.
  2. När de skånska pepparkakorna svalnat, borsta bort ev mjöl. Pensla dem med lite äggvita och "limma" fast de vita korten, en på varje sida.
  3. Bygg ett korthus med 6 spelkort i botten.