Bästa körsbärssaften får du av ganska sura körsbär, som klarbär och moreller.
Ingredienser
liter
2 l körsbär
ca 6 dl vatten
1 citron, pressad saft
ca 6 dl strösocker
Gör så här
Skölj körsbären och lägg dem i en stor kastrull.
Tillsätt vatten och koka under lock cirka 15 minuter tills bären saftar sig ordentligt. Tryck sönder bären med hjälp av en träslev mot kastrullkanten. Tillsätt citronsaft.
Häll saften genom en silduk och låt självrinna minst 30 minuter.
Mät upp saften, häll tillbaka den i kastrullen och koka upp. Mät upp halva mängden socker som saft. Rör i sockret och låt koka 5 minuter. Skumma.
Häll upp saften på varma och väl rengjorda flaskor. Skruva på locken med en gång och lägg flaskorna ner en stund
Körsbärslemonad Blanda körsbärssaften med ett par pressade citroner, is och vatten och servera som en svalkande lemonad.