Körsbärsclafoutis med lättvispad grädde

Körsbärsclafoutis med lättvispad grädde
Foto: Tv4
Anna Broms Kockarnas kamp 2018
Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Körsbärsclafoutis med lättvispad grädde

11 ingredienser

40 m

En ljuvlig dessert med körsbär och lättvispad grädde kommer göra sig fint som läckert avslut på middagen.

Ingredienser

portioner
  • 200 g körsbär, frusna
  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 130 g mandelmjöl
  • 20 g vetemjöl
  • 180 g florsocker
  • 5 äggvitor
  • 1 vaniljstång
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grädde, lättvispad
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg de frusna körsbären i en bunke med 1 dl socker och låt stå framme i rumstemperatur någon timme.
  3. Bryn smöret i en kastrull tills det blir nötigt och gyllenbrunt.
  4. Blanda alla de övriga ingredienserna. Tillsätt det brynta smöret och blanda till en slät smet.
  5. Smörj formar och bröa med mandelmjöl. Häll smeten i portionsformarna och lägg körsbären i smeten.
  6. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 25 minuter.
  7. Servera kakan ljummen med grädden som du vispat lätt tillsammans med den urskrapade vaniljstången.