Körsbärsclafouti på mandelmjöl
Körsbärsclafouti på mandelmjöl
9 ingredienser
45 m
Clafouti är en klassisk fransk dessert som ofta görs med just körsbär. Här är Magnus Johanssons recept med mandelmjöl.
Ingredienser
- 10 osaltat smör, till formarna [1 msk]
- 50 g osaltat smör noisette [3 msk]
- 75 florsocker [1,25 dl]
- 37,5 g vetemjöl [4 msk]
- 75 g mandelmjöl [2 dl]
- 1 krm salt
- 1 ägg
- 75 g mjölk [ca 0,75 dl]
- 300 g körsbär (eller säsongens frukt och bär)
Gör så här
- Smörj 8 små tartformar (eller 1 stor) med smör.
- Lägg det andra smöret i en kastrull och låt smälta till ett gyllenbrunt smör. Sila smöret direkt när det fått färg låt svalna.
- Blanda florsocker, vetemjöl, mandelmjöl, salt, ägg och mjölken med hjälp av en visp.
- När smöret har kallnat så tillsätts smöret i blandningen.
- Låt körsbären tina och lägg i botten på formarna.
- Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
- Spritsa eller fördela krämen jämt över körsbären och baka i ca 30 minuter så clafoutin är gyllenbrun.
- Servera med färska bär och kanske lite sås till.