Körsbärsclafouti på mandelmjöl

Körsbärsclafouti på mandelmjöl
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Körsbärsclafouti på mandelmjöl

9 ingredienser

45 m

Clafouti är en klassisk fransk dessert som ofta görs med just körsbär. Här är Magnus Johanssons recept med mandelmjöl.

Ingredienser

portioner
  • 10 osaltat smör, till formarna [1 msk]
  • 50 g osaltat smör noisette [3 msk]
  • 75 florsocker [1,25 dl]
  • 37,5 g vetemjöl [4 msk]
  • 75 g mandelmjöl [2 dl]
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 75 g mjölk [ca 0,75 dl]
  • 300 g körsbär (eller säsongens frukt och bär)

Gör så här

  1. Smörj 8 små tartformar (eller 1 stor) med smör.
  2. Lägg det andra smöret i en kastrull och låt smälta till ett gyllenbrunt smör. Sila smöret direkt när det fått färg låt svalna.
  3. Blanda florsocker, vetemjöl, mandelmjöl, salt, ägg och mjölken med hjälp av en visp.
  4. När smöret har kallnat så tillsätts smöret i blandningen.
  5. Låt körsbären tina och lägg i botten på formarna.
  6. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
  7. Spritsa eller fördela krämen jämt över körsbären och baka i ca 30 minuter så clafoutin är gyllenbrun.
  8. Servera med färska bär och kanske lite sås till.