• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Koreanska köttbullar i sötsur sås

Koreanska köttbullar i sötsur sås
Foto: Ulrika Ekblom
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Koreanska köttbullar i sötsur sås

7 steg att laga

20 ingredienser

20 m

Köttbullar är alltid en fullträff att servera till middag, uppskattat av hela familjen! I den här versionen får köttbullarna sällskap av koreanska smaker och serveras i en god sötsur sås.

Ingredienser

4 portioner

Köttbullar

  • 600 g köttfärs
  • 2 salladslökar, finhackade
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 3 klyfta vitlök, pressade
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 tsk chilipulver (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • olja (till stekning)

Sås

  • 1 klyfta vitlök
  • ca 1 cm färsk ingefära
  • ca 0,75 dl japansk soja (du kan minska mängd och ersätta det med vatten om du vill ha en mild sojasmak)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 2 msk chilisås
  • 2 tsk majsstärkelse

Serveringsförslag

  • salladslök (till garnering)
  • ris
  • blandade bönor

Gör så här

  1. Köttbullar
    Blanda samman alla ingredienser till köttbullarna. Blanda ordentligt och låt smeten stå och svälla i ca 15 minuter.
  2. Rulla sedan smeten till köttbullar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttbullarna ca 4-5 minuter runt om. Ta ur stekpannan och ställ åt sidan.
  3. Sås
    Skiva vitlök och ingefära till såsen.
  4. I samma stekpanna och samma olja (som du har stekt köttbullarna i) steker du ingefära och vitlök i ca 2-3 minuter.
  5. Blanda resterande ingredienser till såsen i en liten skål, vänd ner i stekpannan och koka upp under omrörning.
  6. Sänk värmen, vänd i köttbullarna och låt allting puttra i ca 4-5 minuter utan lock.
  7. Toppa köttbullarna med salladslök och servera med ris och förslagsvis stekta gröna bönor.