Koreansk friterad kyckling med tillbehör
Koreansk friterad kyckling med tillbehör
36 ingredienser
1 h 30 min
Bjud alla komponenter i den här festliga och bjudvänliga middagen i skålar och låt var och en förse sig. Tips! Lägg undan några friterade kycklingbitar utan glaze att servera till barn eller andra som tycker att glazen är för stark.
Ingredienser
- 3 dl ris (sushiris)
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
Glaze
- 1 dl japansk soja
- 0,5 dl strösocker
- 1,5 msk gochujang
- 2 msk honung
- 2 msk risvinäger
- 2 klyftor vitlök, riven
- 2 torkad chilifrukt (staka och hela)
- 2 msk ketchup
Kyckling
- 400 g kycklinglårfilé
- 3 dl majsstärkelse
- 3 äggvitor
- 2 l rapsolja, till fritering
Topping till kyckling
- 1 msk sesamfrön, rostade
- 2 salladslökar, finstrimlad (den gröna delen, spara den vita delen till böngroddarna)
Ormgurka
- 4 snacksgurka
- 1 tsk salt
- ätpinnar
- 2 msk strösocker
- 2 msk risvinäger
- 2 msk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 1 klyfta vitlök, riven
Marinerande böngroddar
- 150 g böngroddar, färska
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk fisksås
- 2 tsk japansk soja
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk sesamfrön, rostade
Rosa sallad med dressing
- 250 g rödkål
- 3 msk majonnäs
- 0,5 limefrukt, finrivet skal och saft
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk japansk soja
- salt
Gör så här
Ris
- Blötlägg riset i 30 minuter. Häll av och skölj. Häll ris, vatten och salt i en kastrull. Rör om och låt koka upp.
- Sätt på lock när riset kokat upp och sänk värmen till minsta möjliga. Låt tillagas 20 minuter. T
- Ta bort från värmen och låt stå med locket kvar 15 minuter.
Glaze
- Blanda alla ingredienser i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda 5 minuter, glazen ska ha lite tunnare konsistens än sirap.
- Ställ åt sidan tills det är dags att blanda med kycklingen.
Kyckling
- Skär varje kycklinglår i 3 bitar.
- Häll upp majsstärkelsen i en skål. Vispa upp äggvita i en annan skål.
- Vänd kycklingen först i majsstärkelse, sen i äggvita och därefter i majsstärkelse igen. Lägg på ett galler och fortsätt med tillbehören. Fritera kycklingen precis före servering.
- Hetta upp oljan i en kastrull, 170-180 grader. Fritera kycklingen i omgångar, innertemperaturen ska vara 72 grader när den är klar. Ta upp och vänd runt kycklingbitarna i glazen.
- Toppa med rostade sesamfrön (rosta i torr panna) och finstrimlad salladslök.
Ormgurka
- Skär gurkan lite i vinkel mellan ett par pinnar så det inte skär igenom gurkan.
- Vänd på gurka och skär i motsatt vinkel på samma sätt (googla "cucumber snake", så kan du se hur man ska skära).
- Salta gurkorna och låt stå i ca 10 minuter.
- Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.
- Skölj gurkorna med kallt vatten, lägg upp i en skål och ringla över dressingen, rör om försiktigt.
Böngroddar
- Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i böngroddarna och låt koka 1 minut. Häll av och lägg böngroddarna i en skål med iskallt vatten, låt dem ligga där tills groddarna är kalla.
- Häll av groddarna i ett durkslag, skaka om och lägg dem i en skål. Tillsätt resterande ingredienser, förutom sesamfrön, och rör om. Smaka av och tillsätt mer salt om så önskas.
- Toppa med sesamfrön (rosta dem i en torr panna).
Rosa sallad med dressing
- Strimla rödkålen fint, gärna med mandolin eller osthyvel.
- Koka upp vatten i en kastrull. Lägg kålen i ett durkslag och häll försiktig vattnet över kålen. Spola den sedan med kallt vatten, spola tills kålen är helt kall. Krama ut så mycket vatten som möjligt.
- Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Ringla över kålen och rör om. Smaka av och se om något mer behöver tillsättas.