Koreansk BBQ Bulgogi

Här gör Jennie Walldén ett riktigt smarrigt BBQ-recept - helt klart värt att spara i receptsamlingen!

21 juli 2017
4

Du behöver

Bulgogi:

  • 800 gr hel hängmörad entrecote
  • 1 dl koreansk eller japansk soja
  • 3 msk socker
  • 2 msk sesamolja
  • 1 rivet päron
  • 3 msk vitt vin
  • 3 klyftor vitlök, riven

Ssamjangsås:

  • 4 msk doenjang (koreansk sojabönspaste) eller misopasta
  • 4 msk dochujang (sötstark koreansk chilipaste) eller 3 msk sambal oelek + 1 msk honung
  • 1 msk vatten
  • 1 msk sesamolja
  • 2 salladslökar, fint skivade
  • 1 msk rostade sesamfrön

Spenat i sojavinägrette:

  • 200 gr färsk spenat
  • 2 salladslökar i tunna skivor
  • 2 msk ljus soja
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 msk socker

Sesammarinerade böngroddar:

  • 150 gr färska böngroddar (från mungbönor)
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Till servering:

  • Kokt Koreanskt/japanskt ris
  • 3 olika sorters salladsblad, såsom gemsallad, krispsallad och huvudsallad
  • Namul
  • Sesamböngroddar
  • Spenat i sojavinägrette
  • Kimchi, hemgjord eller färdigköpt
  • Skivad grön chili
  • Vitlök (rå i skivor eller grillade i hela klyftor med köttet)

Gör så här

  1. kött
    Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela köttet på längden längs med fibrerna 1 ggr och skiva sedan köttet i så tunna skivor du kan. Lägg sedan köttet i marinaden och låt stå i minst 30 minuter, gärna över natten. Grilla köttet på en bordsgrill eller stek köttet på en riktigt het panna i lite rapsolja. Några sekunder per sida på en riktigt het grill/panna räcker.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till sesamsåsen och lägg i en liten skål.
  3. Skiva upp kött och servera med såserna och ångande varmt ris i salladsblad samt kimchi, namul, chili och vitlök. Äts gärna med händerna!
  4. Spenat i sojavinägrette
    Blanda soja, risvinäger samt socker till sockret löst sig. Blanda väl med spenaten och salladslöken.
  5. Sesammarinerade böngroddar
    Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
  6. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept