Koreansk BBQ Bulgogi

Jennie Walldén KM

Koreansk BBQ Bulgogi

29 ingredienser

Här gör Jennie Walldén ett riktigt smarrigt BBQ-recept - helt klart värt att spara i receptsamlingen!

Ingredienser

portioner

Bulgogi:

  • 800 g hel entrecôte (hängmörad)
  • 1 dl koreansk soja (eller japansk)
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk sesamolja
  • 1 päron, rivet
  • 3 msk vitt vin
  • 3 klyftor vitlök, riven

Ssamjangsås

  • 4 msk doenjang (eller misopasta)
  • 4 msk dochujang (eller 3 msk sambal oelek + 1 msk honung)
  • 1 msk vatten
  • 1 msk sesamolja
  • 2 salladslökar, fint skivade
  • 1 msk rostade sesamfrön

Spenat i sojavinägrette

  • 200 g spenat
  • 2 salladslökar, i tunna skivor
  • 2 msk koreansk soja (eller japansk soja)
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 msk strösocker

Sesammarinerade böngroddar

  • 150 g böngroddar (från mungbönor)
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Till servering

  • koreanskt ris, kokt (eller japanskt)
  • sallad, hela blad (olika sorters såsom gemsallad, krispsallad och huvudsallad)
  • namul
  • sesamböngroddar
  • spenat i sojavinägrette (se ovan)
  • kimchi
  • grön chilifrukt, skivad
  • vitlök (rå i skivor eller grillade i hela klyftor med köttet)

Gör så här

kött

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela köttet på längden längs med fibrerna 1 ggr och skiva sedan köttet i så tunna skivor du kan. Lägg sedan köttet i marinaden och låt stå i minst 30 minuter, gärna över natten. Grilla köttet på en bordsgrill eller stek köttet på en riktigt het panna i lite rapsolja. Några sekunder per sida på en riktigt het grill/panna räcker.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till sesamsåsen och lägg i en liten skål.
  3. Skiva upp kött och servera med såserna och ångande varmt ris i salladsblad samt kimchi, namul, chili och vitlök. Äts gärna med händerna!

Spenat i sojavinägrette

  1. Blanda soja, risvinäger samt socker till sockret löst sig. Blanda väl med spenaten och salladslöken.

Sesammarinerade böngroddar

  1. Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
  2. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.