Kombucha på Mandelmanns vis

Kombucha på Mandelmanns vis
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Kombucha på Mandelmanns vis

8 ingredienser

2 h + 3 veckor

Mandelmanns kombucha-dryck passar utmärkt som måltidsdryck och är helt gjord från grunden.

Tips!
Om man vill ha en kombucha som särskilt stärker hälsan kan man istället för frukt och juice ha i örter. Maries tips:

 • Johannesört - om en känner sig deppig och håglös
 • Kamomill, citronmeliss, johannesört och citronverbena - om en har svårt att sova
 • Salvia och timjan - om en nu ändå blivit förkyld och fått hosta och slem.
 • Gynostemma - kinesisk välgörande ört.

Ingredienser

portioner sats
 • 2 tepåsar
 • 0,5 dl strösocker
 • 2 dl kombuchadryck, från tidigare brygd men kan ersättas med vätska från kombuchasvampen eller äppelcidervinäger
 • 1 kombuchasvamp

Förslag på smaksättningar (välj en)

 • äppelmust
 • chilifrukt
 • hallon
 • blandade örter

Gör så här

Steg 1 kombucha

 1. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull och tillsätt te. Låt det dra i minst 15 minuter. Te till kombucha ska få dra länge så att det utsöndras mer kväve, vilket svampen behöver.
 2. Låt det sedan stå och svalna till cirka 40 grader, det är viktigt att teblandningen svalnat innan det hälls över kombuchasvampen annars kan bakterierna dö.
 3. Häll över teblandningen i ett kärl av glas eller porslin när den har blivit rumstempererad. Här är det viktigt att det är just glas eller porslin, och inte ett kärl av exempelvis plast eller järn. Eftersom det senare kan utsöndra partiklar som man vill undvika att få med.
 4. Tillsätt därefter 0,5 dl socker som får lösas upp i vattnet. Sockret ”äts” sedan upp av jästsvampen. Häll sedan i 2 dl, eller cirka 10 %, färdig kombuchadryck för att få en bra start på jäsningsprocessen och för att skydda från skadliga mikroorganismer.
 5. Lägg i kombuchasvampen i teblandningen och täck över behållarens öppning med en tunn kökshandduk och fäst med ett gummiband för att skydda den från eventuella smådjur och damm.
 6. Ställ behållaren på en lugn och varm plats, tillgång till frisk luft och värme, helst ca 23 grader, är viktigt. Ju varmare det är desto snabbare går det. Starkt och direkt solljus är dock skadligt för svampen.
 7. Låt kombuchakulturen stå i 10-14 dagar. Sen är det dags att "skörda".

Steg 2 kombucha

 1. Tvätta händerna ordentligt och ta upp den nya kombuchasvampen som har bildats på ytan. Skölj försiktigt av den under rinnande kallt eller ljummet vatten och lägg den tillfälligt i en liten glas- eller porslinsburk.
 2. Häll på ca 2 dl, eller 10 %, av den färdiga drycken och sätt på ett lock. Detta tillsätts i nästa kombuchasats!
 3. Sila sedan av drycken och smaksätt den med örter eller till exempel passerade hallon. En del juice och fem delar kombucha är ett bra förhållande. Men bäst är att smaka sig fram tills drycken har fått rätt balans.
 4. Tänk på att lämna lite jäsmån i flaska om kombuchan smaksätts med till exempel äppelmust som innehåller mycket socker.
 5. Häll upp drycken på glasflaskor och låt stå i rumstemperatur för efterfermentering i cirka tre dagar. Efter två dagar kan det vara bra att lätta på trycket i flaskan. Ställ flaskan i kylen efter tre dagar, då avstannar jäsningsprocessen.

Steg 3 kombucha

 1. Ta fram den färdiga kombucha-drycken, nu är den klar att dricka! Tänk bara på att öppna flaskan försiktigt eftersom kombuchan kan bli ordentligt kolsyrad vid efterfermentering. Drycken håller sig sedan i flera månader i kylen och passar utmärkt som måltidsdryck.

Tips!

 1. Om man råkar glömma bort kombuchan och den får stå längre än två veckor så kan man istället använda den som salladssås. Kombucha som fått stå och surna liknar nämligen vinäger i smaken.