Kolgrillad flankstek med sötpotatis-aioli
Kolgrillad flankstek med sötpotatis-aioli
19 ingredienser
ca 45 m
Den rosagrillade flankstekens tillbehör är laddade med smaker. Sötpotatisaiolin doftar av lime och i shopskasalladen trängs gurka och, tomater med fetaost, rödlök och persilja.
Ingredienser
- 2-3 flankstekar (à 300-400 g)
- 2 msk olivolja
- salt
- svartpeppar
Aioli med sötpotatis
- 200 g sötpotatis
- 2 äggulor
- 2 klyftor vitlök
- 1-1,5 dl olivolja
- 1-2 msk limefrukt, juice
- salt
- tabasco
- potatischips, varma till servering
Shopskasallad
- 1 gurka
- 3 tomater
- 1 röd paprika
- 1 rödlök (liten)
- 150 g fetaost
- 1 knippe persilja
- olivolja
Gör så här
- Tänd grillen med kol och ved och låt den få en fin glödbädd.
- Gnid in köttet med olivolja och salt.
- Grilla köttet på hög värme direkt på kolbädden i ca 1,5-2 minuter på varje sida. Om någon kolbit fastnar bara plocka bort dem. Det är runt 1000 grader varmt så inga bakterier kan leva här.
- Trava direkt upp köttstyckena ovanpå varandra på dubbelt folieark, vira alufolien ordentligt tätt så köttet får vila i ca 15 minuter för rosastekt kött.
- Tag upp köttet ur folien.
- Pensla gärna köttet med lite extra olivolja och skär det i tunna skivor rakt över, smaksätt med extra salt och mycket svartpeppar.
Sötpotatisaioli
- Skala och skiva potatisen i 2-3 cm tjocka skivor, ringla över lite olivolja och salt.
- Grilla potatisen ett par minuter på varje sida tills den är mjuk, lägg upp den i en mortel tillsammans med vitlöken och äggula och arbeta till en mjuk massa.
- Tillsätt oljan i en fin stråle tills såsen tjocknar som en majonnäs, smaksätt såsen med limejuice, salt och tabasco.
- Servera gärna med varma potatischips (som man lägger i ett foliepaket i sidan på grillbädden medans man grillar köttet)
Shopskasallad
- Skär alla grönsaker i små kuber, finhacka löken blanda alltsammans på ett stort stort fat tillsammans med grovhackad persilja.
- Riv över fetaosten och ringla lite olivolja på salladen.
- Servera flanksteken med sötpotatis-aioli, shopskasallad och ett gott bröd.