Kolasnittar med choklad och apelsin

koket.se
Kolasnittar med choklad och apelsin
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kolasnittar med choklad och apelsin

10 ingredienser

45 min

En fantastiskt god och spröd småkaka med smak av apelsin och mjölkchoklad. Perfekt kaka till fikat som bakas med ingredienser som ofta finns hemma.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stycken
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 apelsiner, finrivet skal (ekologiska)
  • 200 g mjölkchoklad
  • 0,5 tsk neutral olja
  • 1 dl hasselnötter, grovt mixade eller hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp.
  3. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och rivet apelsinskal. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Dela degen i två lika stora delar och rulla ut till längder. Lägg längderna på plåten och platta till längderna lite lätt med en gaffel.
  5. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  6. Låt längden svalna lite innan du skär den på snedden i 12 bitar vardera. Ställ in i kylskåpet för att kallna på plåten under tiden som du förbereder chokladen.
  7. Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig bunke. Ställ över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen svalnat. Ta bort bunken från värmen och rör ner oljan. Låt svalna.
  8. Häll upp chokladen i ett glas och doppa kolasnittarna i chokladen till hälften. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger tillbaka kakorna på plåten och garnerar med hasselnötter.