Kolapaj med vaniljkvarg

Kolapaj med vaniljkvarg
Foto: Tv4

Kolapaj med vaniljkvarg

4

10 ingredienser

1 h 30 m

Kolapaj med vaniljkvarg och färska bär är en riktigt lyckad dessert.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner12 - 15

Pajdeg

  • 100 g smör (ej margarin)
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1-2 msk vatten, kallt

Kola

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 200 g smör

Servering

  • hallon (färska)
  • blåbär (färska)
  • 1 förp vaniljkvarg (eller vaniljkesella)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajdeg
    Finfördela smöret för hand eller mixa smöret med mjölet i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt sedan vattnet. Lägg degen i en mjölad påse och låt vila i 15 minuter.
  3. Tryck ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Grädda i ugnen i ca 25 minuter tills den blir gyllenbrun.
  4. Kola
    Koka grädde, socker och sirap i en kastrull ca 20–30 minuter, eller till ca 120 grader. Har man ingen hushållstermometer kan man med fördel göra kulprovet i ett glas kallt vatten.
  5. Skär smöret i bitar och rör ner lite i taget i kolan.
  6. Häll upp kolan i pajskalet och ställ i kylskåp tills den stelnat.
  7. Servering
    Lägg bären på kolapajen och servera med en klick vaniljkvarg eller vaniljkesella.