Kolapaj med vaniljkvarg och färska bär är en riktigt lyckad dessert.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
12 - 15
Pajdeg
100 g smör (ej margarin)
3,5 dl vetemjöl
1-2 msk vatten, kallt
Kola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
200 g smör
Servering
hallon (färska)
blåbär (färska)
1 förp vaniljkvarg (eller vaniljkesella)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Pajdeg
Finfördela smöret för hand eller mixa smöret med mjölet i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt sedan vattnet. Lägg degen i en mjölad påse och låt vila i 15 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Grädda i ugnen i ca 25 minuter tills den blir gyllenbrun.
Kola
Koka grädde, socker och sirap i en kastrull ca 20–30 minuter, eller till ca 120 grader. Har man ingen hushållstermometer kan man med fördel göra kulprovet i ett glas kallt vatten.
Skär smöret i bitar och rör ner lite i taget i kolan.
Häll upp kolan i pajskalet och ställ i kylskåp tills den stelnat.
Servering
Lägg bären på kolapajen och servera med en klick vaniljkvarg eller vaniljkesella.