Kolapaj med lakrits

NYHET
Kolapaj med lakrits
Foto: Tv4

Kolapaj med lakrits

10 ingredienser

30 min + tid i kyl

Den här läckra kolapajen blir snäppet vassare med lakrits på toppen!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 15 digestivekex
  • 100 g smör

Pajfyllning

  • 50 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 4 msk ljus sirap
  • 3 dl strösocker

Servering

  • grädde
  • lakritspulver
  • physalis

Gör så här

Pajskal

  1. Kör digestivekexen i matberedaren till fina smulor.
  2. Lägg plastfolie eller bakplåtspapper i botten på en pajform.
  3. Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
  4. Tryck sedan ut massan i botten av pajformen.

Pajfyllning

  1. Hetta upp smöret i en gryta på medelhög värme.
  2. När smöret börjar smälta så tillsätt mjöl, kakao, sirap och socker.
  3. Rör samman blandningen och sänk värmen. Låt koka under omrörning i ca 3 minuter.
  4. Häll fyllningen i pajskalet och låt svalna helt.
  5. Ställ sedan in pajen i kylen fram till servering.

Servering

  1. Ta ut pajen från kylen strax innan servering.
  2. Vispa grädde hårt och spritsa den fint runt kanten på pajen.
  3. Strö över lakritspulver och dekorera med physalis.
  4. Skär pajen i portionsbitar och servera.