Kolapaj med hasselnötter, Roy Fares goda recept

8 - 10 bitar
Spela video Kolapaj med hasselnötter, Roy Fares goda recept
Foto: TV4

Magiskt god mördegspaj med len kolafyllning och knapriga hasselnötter. Passar perfekt på fikabordet!

11 februari 2017
8 - 10 bitar

Du behöver

Mördegsbotten

  • 120 g smör, rumstempererat
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 15 g äggula (1)

Kolafyllning med hasselnötter

  • 100 g smör
  • 420 g ljus sirap (3 dl)
  • 120 g mörkt muscovadosocker (1,5 dl)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 3 g salt (1 tsk)
  • 20 g vetemjöl (2 msk)
  • 110 g ägg (2)
  • 15 g äggula (1)
  • 250 g hasselnötter, rostade och grovhackade

Servering

  • lättvispad grädde

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Blanda alla ingredienser i en bunke till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
  2. Kavla på en mjölad arbetsyta ut degen till en 3–4 mm tjock klä en rund pajform som är 24 cm i diameter med löstagbar kant. Klä med deg ända upp över kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Nagga botten med en gaffel och ställ in i frysen i 20-30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader under tiden. Grädda pajskalet i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  4. Kolafyllning med hasselnötter
    Sätt ugnen på 170 grader.
  5. Smält smör, ljus sirap, muscovadosocker och vaniljsocker i en kastrull. Låt svalna lite, blanda sedan i vetemjöl och salt med med en visp, blanda sist i äggen.
  6. Blanda i de grovhackade nötterna i kolasmeten och häll allt i formen.
  7. Grädda pajen i ca 35-40 minuter, ta ut och låt svalna helt.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept