Kolakladdkaka

25 röster
1 h + tid i kylen
10-12 bitar
Kolakladdkaka
Foto: Camilla Hamid

"En kladdkaka med kolasmak? Jajamensan det är fullt möjligt och orimligt gott. Kladdig kladdkaka som smakar kola och med lite salt i smeten blir det allt annat än för sött. Bara en genomgod kladdkaka extra allt." /Camilla Hamid

Visa mer
1 h + tid i kylen
10-12 bitar

Du behöver

  • 225 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl farinsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche) [à 397 g]
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 ägg

Servering

  • kolasås
  • grädde, vispad
  • hallon
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform som är ca 23 cm i diameter med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Ha i alla ingredienserna till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret. Rör försiktigt ihop med en ballongvisp, bara precis till det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter, eller tills kanterna är gräddade och mitten fortfarande är kladdig.
  5. Låt kladdkakan svalna och stelna i kyl i minst 4 timmar, helst över natten innan du serverar den med vispgrädde, kolasås och hallon.
Kökets dryckesbrev

laddar fler recept...

Laddar fler recept...