Kola- och nötpaj

koket.se
Kola- och nötpaj
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kola- och nötpaj

12 ingredienser

1 h 30 minuter + tid i kylen och frysen

Magnifik paj fylld med hemkokt kola och blandade nötter. Lite salt i kolasåsen bryter av fint mot söta och nötterna ger gott crunch. Bjud med en kula vaniljglass eller klick vispad grädde för den som föredrar det.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 2 äggulor

Nötkola

  • 200 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g blandade nötter, rostade, saltade och grovhackade (t ex sötmandel, hasselnötter, valnötter, cashew och jordnötter)

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bord och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager.
  4. Ställ pajformen i frysen i ca 10 minuter för att stelna.
  5. Nagga några hål i botten med en gaffel och täck eventuellt kanterna av pajformen med aluminiumfolie.
  6. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort foliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.

Nötkola

  1. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då.
  2. När kolan är klar - ta bort kastrullen från värmen, rör ner nötterna och häll smeten i pajskalet.
  3. Ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall, det tar ca 2 timmar.
  4. Servera pajen tillsammans med glass. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli härligt mjuk och len.