Kokt kycklingklubba med citronsås, vildris och grönsaksstrimlor

8 röster
4
Kokt kycklingklubba med citronsås, vildris och grönsaksstrimlor
Foto: TV4

Kyckling med citronsås är en klassiker. Servera med vildris.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 kycklingklubbor
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 3 vitpepparkorn
  • 8 dl kycklingbuljong
  • Grönsaksblandning:
  • 0,5 purjolök ( det vita)
  • 0,25 huvud vitkål
  • 1 morot
  • 2 minimajs
  • 50 g sockerärter

Citronsås:

  • 2 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 1,5 msk pressad citronsaft
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • kokt vildrisblandning

Gör så här

  1. Skala löken och skär den i klyftor. Skala moroten och skär i mindre bitar. Ansa purjolöken och skär det gröna i mindre bitar. Lägg kycklingen och grönsakerna i en rymlig kastrull, lägg i vitpepparkornen, häll på kycklingbuljong så att det täcker. Koka upp och sjud sakta på låg värme tills köttet lätt lossnar från benen. Det tar ungefär 1/2 - 3/4 timme. Ta upp kycklingen, ta loss skinnet och håll den varm.
  2. Strimla resten av purjolöken fint. Skär vitkålen i strimlor. Skala moroten och skär tunna strimlor med rotfruktsskalare. Dela minimajsen och snoppa sockerärterna. Sjud purjo, vitkål, morot, minimajs och sockerärter i buljongen i 5 minuter. Ta upp och håll varmt.
  3. Sås: Pressa saften ur citronen. Sila buljongen och hetta upp den. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen, rör ner mjölet och sätt tillbaka på plattan. Spä med buljongen, lite i taget, under omrörning. Låt såsen sjuda 5 minuter under omrörning då och då. Krydda såsen med salt, peppar och pressad citronsaft.
26 januari 2009

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept