Kokoskaka med kokossås och ananas

POPULÄRT
Kokoskaka med kokossås och ananas
Foto: TV4
Adam Thulin
Sebastian Jogér
Adam Thulin
Sebastian Jogér

Kokoskaka med kokossås och ananas

Av: Adam Thulin, Sebastian Jogér, Jimmy Guo

Från: Sveriges mästerkock

18 ingredienser

Efterrätt med exotiska smaker med kokos i såväl kaka som i sås. Kakan toppas med en sötsyrlig och lite chilihet sallad på färsk ananas.

Ingredienser

portioner

Kokoskaka

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl kokosmjölk
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl riven kokos

Kokossås

  • 500 dl kokosmjölk
  • strösocker
  • citronsaft
  • salt

Ananassallad

  • 1 ananas
  • 0,5 chilifrukt
  • 2 limefrukter
  • 5 blad mynta
  • 10 blad thaibasilika
  • 2 msk strösocker

Gör så här

Kokoskaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 ½ liter.
  3. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och kokosmjölk sedan låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp.
  5. Blanda ner mjöl blandat med bakpulver och den rivna kokosen till sist mjölkblandningen. Rör snabbt ihop till en jämn smet och sedan ner i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

Kokossås

  1. Koka upp mjölken, låt puttra i 5 minuter.
  2. Smaka av med socker, citronsaft och lite salt. Tillsätt så mycket socker, citronsaft och salt du önskar.

Ananassallad

  1. Skala och hacka upp ananasen i små tärningar.
  2. Hacka ner chilin, myntan och thaibasilikan.
  3. Tillsätt det med ananasen samt riv ner zesten från limen och pressa ner saften från limen.
  4. Tillsätt sockret. Låt dra i minst 30 minuter.