Kokosglass med tonkaböna

Kokosglass med tonkaböna
Foto: Tv4

Kokosglass med tonkaböna

Av: Hans - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

30 m

Kokosglass med tonkaböna och confiterad apelsin är en festlig efterrätt att avnjuta.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpaste (ekologisk)
  • 400 g kokosmjölk (23 %)
  • 2 tonkaböna
  • 20 g riven kokos, torkade

Confiterad apelsin

  • 1 apelsin
  • 1 l vatten
  • 0,5 kg strösocker
  • 1 kanelstång

Servering

  • 2 färska fikon
  • salmiakkulor

Gör så här

Glass

  1. Vispa äggulor och 0,7 dl socker pösigt i en hög smal bunke tillsammans med vaniljpastan.
  2. Koka kokosmjölken med tonkabönorna och 2 msk socker i ca 10 minuter i en tjockbottnad kastrull.
  3. Ta av kastrullen från värmen och klicka ner de vispade äggulorna under omrörning.
  4. Värm försiktigt under vispning tills smeten tjocknat något, ca 5–10 minuter. Mät gärna med termometer och lyft kastrullen från spisen vid 83 grader.
  5. Ta av kastrullen från värmen. Rör då och då tills den svalnat.
  6. Tag bort tonkabönorna och släng dem.
  7. Häll blandningen i en glassmaskin eller i en vattensköljd form och frys i minst 4 timmar.

Confiterad apelsin

  1. Picka skalen på apelsinerna, använd en gaffel eller cocktailpinne.
  2. Lägg apelsinerna i kallt vatten i varsin kastrull. Sjud långsamt upp under lock.
  3. Häll av vattnet och slå på nytt kallt vatten. Sjud sedan i ca 20–30 minuter tills skalet är mjukt och lite geléaktigt.
  4. Koka en sockerlag av vatten och socker en ny kastrull. Krydda sockerlagen med kanel.
  5. Sjud apelsinen i ca 30 minuter i sockerlagen och låt sedan frukten svalna i lagen, helst över natten.

Servering

  1. Skär apelsin och fikon i klyftor, lägg glassen över klyftorna och garnera med en salmiakkula. Ringla sockerlagen över.