Kokosglass med tonkaböna

Foto: Tv4
Kokosglass med tonkaböna
12 ingredienser
30 m
Kokosglass med tonkaböna och confiterad apelsin är en festlig efterrätt att avnjuta.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Glass
- 4 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljpaste (ekologisk)
- 400 g kokosmjölk (23 %)
- 2 tonkaböna
- 20 g riven kokos, torkade
Confiterad apelsin
- 1 apelsin
- 1 l vatten
- 0,5 kg strösocker
- 1 kanelstång
Servering
- 2 färska fikon
- salmiakkulor
Gör så här
Glass
- Vispa äggulor och 0,7 dl socker pösigt i en hög smal bunke tillsammans med vaniljpastan.
- Koka kokosmjölken med tonkabönorna och 2 msk socker i ca 10 minuter i en tjockbottnad kastrull.
- Ta av kastrullen från värmen och klicka ner de vispade äggulorna under omrörning.
- Värm försiktigt under vispning tills smeten tjocknat något, ca 5–10 minuter. Mät gärna med termometer och lyft kastrullen från spisen vid 83 grader.
- Ta av kastrullen från värmen. Rör då och då tills den svalnat.
- Tag bort tonkabönorna och släng dem.
- Häll blandningen i en glassmaskin eller i en vattensköljd form och frys i minst 4 timmar.
Confiterad apelsin
- Picka skalen på apelsinerna, använd en gaffel eller cocktailpinne.
- Lägg apelsinerna i kallt vatten i varsin kastrull. Sjud långsamt upp under lock.
- Häll av vattnet och slå på nytt kallt vatten. Sjud sedan i ca 20–30 minuter tills skalet är mjukt och lite geléaktigt.
- Koka en sockerlag av vatten och socker en ny kastrull. Krydda sockerlagen med kanel.
- Sjud apelsinen i ca 30 minuter i sockerlagen och låt sedan frukten svalna i lagen, helst över natten.
Servering
- Skär apelsin och fikon i klyftor, lägg glassen över klyftorna och garnera med en salmiakkula. Ringla sockerlagen över.