Drip cake - tårta med hallonmousse och choklad

Drip cake med hallon och choklad
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Drip cake - tårta med hallonmousse och choklad

Av: Camilla Hamid

Från: My Kitchen Stories

20 ingredienser

Vacker tårta med klassiska smaker av hallon och choklad. Tårtbotten görs enkelt utan decilitermått och fyllningarna är gelatinfria! Tårtbotten bakas i en rund form med diameter på 15 cm vilket ger en tårta på ca 6-8 bitar.

Du kan dekorera din drip cake precis hur du vill! Maränger, färska bär, godis, vispgrädde...

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 citron, rivet skal

Gelatinfri chokladmousse

  • 100 g mörk choklad
  • 2 äggulor
  • 2 dl vispgrädde

Gelatinfri hallonmosse

  • 100 g frysta hallon
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk citron, saft
  • 0,75 tsk agar-agar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker

Marängsmörkräm

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker [200 g]
  • 125 g osaltat smör, rumsvarmt
  • rosa pastafärg

Chokladglasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 2 tsk neutral matolja

Dekoration

  • t ex maränger, bär, godis, vispgrädde

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram 3 lika stora glas och kläck 3 stycken ägg i ett av dem. Ställ glaset med ägg bredvid de andra och mät med hjälp av ögonmått upp vetemjöl och strösocker i respektive glas så att glasen har lika mycket innehåll.
  3. I glaset med vetemjöl lägger du 1 tsk bakpulver och gärna rivet skal från 1 citron.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en bunke.
  5. Rör runt i glaset med vetemjöl, bakpulver och rivet citronskal så att allt blandar sig väl innan du siktar ner detta i äggsmeten.
  6. Blanda försiktigt med slickepott till en jämn smet.
  7. Täck formen med bakplåtspapper och stöd gärna upp med bakplåtspapper längs med kanten för extra höjd då den här tårtbotten reser ordentligt i ugnen.
  8. Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen.
  9. Låt din tårtbotten svalna på galler innan du delar den i tre delar.

Gelatinfri chokladmousse

  1. Hacka chokladen grovt och smält i mikro eller över vattenbad. Låt svalna.
  2. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar.
  4. Tillsätt chokladen till grädden under fortsatt vispning tills chokladen och grädden blandats ihop ordentligt.
  5. Låt moussen stå i kylskåpet i minst 2 h för att stelna innan du fyller din tårta med den.

Gelatinfri hallonmosse

  1. Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt.
  2. Sila hallonmoset genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna.
  3. Koka upp igen tillsammans med agar agar. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
  4. Häll över i en kall skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré.
  5. Vispa upp grädden till mjuka toppar.
  6. Tillsätt hallonmoset och florsocker. Vispa tills allt blandats väl och låt sedan stå i kylskåpet för att stelna i minst 2 h.
  7. Fyll din tårta med mousserna du förberett och låt sedan stå i kylskåpet medan du gör din marängsmörkräm att spackla tårtan med.

Marängsmörkräm

  1. Vispa upp äggvitorna till styva toppar i en värmetålig skål.
  2. Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skålen.
  3. Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
  4. Vispa i lite av smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm. Ju längre tid du vispar, desto mindre smörsmak. Skär sig smörkrämen är det ingen fara, bara fortsätt vispa så fixar den till sig!
  5. Spackla tårtan med smörkrämen. Smörkrämen som blir kvar färgar du med en gnutta rosa pastafärg, klicka sedan ut den runtom på tårtan och dra försiktigt med spatel för att jämna ut klickarna för ett häftigt rosa färgmönster.

Dekoration

  1. Smält samman hackad choklad och neutral olja till en glasyr. När den svalnat men fortfarande har en rinnig konsistens kan du dekorera din kalla tårta med den.
  2. Börja med att hälla ut chokladglasyren på tårtans topp och putta sedan försiktigt glasyren över kanten med en sked för en ”drip”-effekt.
  3. Dekorera mera med vad du vill!