Knaprigt fläsk med asiatisk plommonsås

koket.se
Knaprigt fläsk med asiatisk plommonsås
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Knaprigt fläsk med asiatisk plommonsås

17 ingredienser

2,5 h

Ugnsstekt sidfläsk med härligt knaprigt svål. Serveras med plommonsås kryddad med sichuanpeppar, nejlikor och ingefära.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 kg sidfläsk, med snittad svål
  • flingsalt
  • peppar

Plommonsås

  • 0,5 kg plommon
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 0,5 tsk sichuanpeppar, mortlade. Kan ersättas med vitpeppar
  • 0,5 tsk fänkålsfrö, mortlade
  • 4 hela nejlikor
  • 2 msk japansk soja
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk svart risvinger eller balsamvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk ingefära, riven

Till servering

  • jasminris, kokt
  • 1 litet isbergssalladshuvud, delad i grova bitar
  • 4 salladslökar, tunt skivade

Gör så här

  1. Lägg fläsket i en ugnsform med svålen neråt. Salta och peppra köttsidan. Häll på 2-3 cm vatten och ställ i ugn 150 grader varmluft i 45 minuter.
  2. Häll sedan av vattnet så 1 cm kvarstår och vänd på fläsket så svålsidan är uppåt. Sätt sedan ugnen på 250 grader endast övervärme eller grill och låt svålen bli krispig. Detta tar ca 20 minuter, men håll koll då alla ugnar fungerar olika. Sänk värmen igen efter 20 min 150 grader och kör i ytterligare 1-1,5 timmar i ugn. Ta ut fläsket och låt vila en liten stund.
  3. Under tiden fläsket är i ugnen gör plommonsåsen. Kärna ur alla plommon. Skär i mindre bitar och koka upp tillsammans med övriga ingredienser i 15 minuter. Ställ åt sidan.
  4. Skiva upp fläsket i skivor och servera med nykokt ris, sallad och toppa med salladslök.