Knäckig paj med björnbär

koket.se
Knäckig paj med björnbär
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Knäckig paj med björnbär

12 ingredienser

40 m

Alla älskar knäckigt! Det blir en succé varje gång och vi är nog många som har väldigt mycket björnbär i frysen sen sensommaren förra året.

Tips! Fyllningen kan varieras med olika sorters bär och frukt.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner paj

Fyllning

  • 500 g björnbär (frysta eller färska)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk kardemummakärnor, nymalda

Topping

  • 150 g smör
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluftsugn.
  2. Ta fram en form som är cirka 24 centimeter i diameter.

Fyllning

  1. Lägg björnbären, strösocker, potatismjöl och kardemumma i en skål och rör om. Häll detta i formen.

Topping

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, grädde, socker och värm tills sockret smält. Ta av från värmen.
  2. Tillsätt havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd runt.
  3. Häll smeten över björnbären i ett jämt lager. Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 20–25 minuter till pajen fått en gyllene färg.
  4. Låt svalna helt och servera sedan med vaniljsås, vaniljglass eller råkärm.