Knäckig mandel- och rabarberkaka

POPULÄRT
Knäckig mandel- och rabarberkaka
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Knäckig mandel- och rabarberkaka

17 ingredienser

1 h

Mjuk mandelkaka med sötsyrlig rabarber och ett knäckigt täcke av mandeltosca. Smakar ljuvligt ihop med en klick vaniljgrädde.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Mandelkaka

  • 150 g mandelmjöl
  • 120 g florsocker [2 dl]
  • 120 g smör
  • 110 g ägg [2 st]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]
  • 1-2 stjälkar rabarber
  • 15 g strösocker [1 msk]
  • 5 g malen kardemumma [1 tsk]

Tosca

  • 100 g smör
  • 95 g strösocker [1 dl]
  • 20 g vetemjöl [2 msk]
  • 20 g mjölk [2 msk]
  • 100 g mandelspån (eller mandelsplit)

Vaniljchantilly

  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 500 g grädde [5 dl]

Gör så här

Håll skärmen tänd

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och ströa en rund springform och lägg bakplåtspapper i botten. Smöra och mjöla kanterna, man kan ha på lite flagad mandel också om man önskar.
  2. Vispa smör och florsocker, vispa i ett ägg i taget. Blanda sedan i mandelmjöl och vetemjöl, blanda till en slät smet. Fyll formen med massan och fördela den jämnt.
  3. Skölj rabarbern och skär i lagom stora bitar. Lägg dem i en bunke, blanda runt bitarna i kardemumma och strösocker och strö dem sedan över kakan.
  4. Grädda mitt i ugnen på 180 grader 28-30 minuter.

Tosca

  1. Smält smör, strösocker, vetemjöl och mjölk i en kastrull. När allt är smält blandar du i mandel.
  2. Ta ut kakan ur ugnen när den är klar, höj temperaturen till 210 grader.
  3. Täck kakan med ett toscatäcke och grädda ytterligare 13-15 minuter tills kakan fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt svalna.

Vaniljchantilly

  1. Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker till spritsbar konsistens.