Knäckig äppelpaj

POPULÄRT
knackig appelpaj
Foto: Camilla Hamid
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Knäckig äppelpaj

76

6 steg att laga

14 ingredienser

1 h

Camilla Hamids knäckiga äppelpaj med höstiga äpplen och knäckig smuldeg är höstens godaste paj! Servera med glass eller vaniljsås för maximal upplevelse!

Kökets shop

Camillas nya bok om glass

Godare glass

Camilla Hamid

159 kr199 kr

Ingredienser

portioner6 - 8 portioner

Fyllning

  • 8 äpple (små eller 4 stora)
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk farinsocker
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 4 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)

Smuldeg

  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl ljus sirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut i pajformen.
  3. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!