Knäckig äppelpaj
Knäckig äppelpaj
14 ingredienser
1 h
Camilla Hamids knäckiga äppelpaj med höstiga äpplen och knäckig smuldeg är höstens godaste paj! Servera med glass eller vaniljsås för maximal upplevelse!
Ingredienser
Fyllning
- 8 äpplen (små eller 4 stora)
- 0,75 dl strösocker
- 2 msk farinsocker
- 3 tsk malen kanel
- 2 tsk malen kardemumma
- 4 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)
Smuldeg
- 2 dl strösocker
- 2 krm salt
- 3 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 175 g smör
- 0,5 dl ljus sirap
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut i pajformen.
- I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
- Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
- Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!