Knäckig päronpaj

Knäckig päronpaj med vaniljgrädde
Foto: Tv4

Knäckig päronpaj

Av: Kent - Orsa/Mora

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

45 m

Knäckig päronpaj med vaniljgrädde är svårslaget till dessert. Perfekt att bjuda på till helgen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Fyllning

  • ca 10 päron, mogna (eller konserverade päron)
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 krm malen kardemumma

Pajdeg

  • 300 g smör (eller margarin)
  • 4 dl vetemjöl
  • 6 dl havregryn
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk ljus sirap

Servering

  • grädde
  • vaniljsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.

Fyllning

  1. Skala päronen, ta bort kärnhusen och skär päronen i klyftor.
  2. Lägg päronklyftorna i en smord pajform.
  3. Strö över ingefära och kardemumma.

Pajdeg

  1. Smält matfettet i en kastrull.
  2. Tillsätt de torra ingredienserna och värm under omrörning tills allt är blandat och sockret har smält.
  3. Fördela smuldegen över päronen.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen i 15–20 minuter.

Servering

  1. Servera pajen med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.