Knäckig päronpaj

Foto: Tv4
Knäckig päronpaj
11 ingredienser
45 m
Knäckig päronpaj med vaniljgrädde är svårslaget till dessert. Perfekt att bjuda på till helgen!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Fyllning
- ca 10 päron, mogna (eller konserverade päron)
- 2 tsk färsk ingefära, riven
- 1 krm malen kardemumma
Pajdeg
- 300 g smör (eller margarin)
- 4 dl vetemjöl
- 6 dl havregryn
- 3 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 3 msk ljus sirap
Servering
- grädde
- vaniljsocker
Gör så här
- Värm ugnen till 225 grader.
Fyllning
- Skala päronen, ta bort kärnhusen och skär päronen i klyftor.
- Lägg päronklyftorna i en smord pajform.
- Strö över ingefära och kardemumma.
Pajdeg
- Smält matfettet i en kastrull.
- Tillsätt de torra ingredienserna och värm under omrörning tills allt är blandat och sockret har smält.
- Fördela smuldegen över päronen.
- Grädda pajen mitt i ugnen i 15–20 minuter.
Servering
- Servera pajen med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.