Hjortronparfait med blåbärsvispgrädde

koket.se
Hjortronparfait med blåbärsvispgrädde
Foto: TV4

Hjortronparfait med blåbärsvispgrädde

Av: Per Holknekt

Från: Klockan nio hos stjärnorna

12 ingredienser

3 h

Parfait med smaksatt med hjortronsylt och basilika. Serveras med blåbärsgrädde och mjölkchoklad.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Per Holknekt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 8

Parfait

  • 1,5 dl hjortronsylt
  • 4 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • några basilikablad

Blåbärsvispgrädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm strösocker
  • 1 msk blåbärssylt
  • 1 handfull färska blåbär (inget måste)

Garnering

  • 7-8 blåbär, per portion
  • 50 g mjölkchoklad
  • 1 basilikablad, per portion

Gör så här

  1. Vispa äggulor och socker tills det blir lite fluffigt.
  2. Vispa grädde vid sidan om och rör ner hjortronsylten i den. Rör sedan försiktigt ner finhackad basilika. Rör försiktigt ihop allt.
  3. Ställ in i frysen i lämplig form eller ett portionsfat och låt stå i 2-3 h. Ta ut och ställ i kylskåp 15 min innan servering.
  4. Samtidigt som du ställer parfaiten i kylskåp, vispa grädde med lite socker tills den är rätt hård.
  5. Mosa färska blåbär (som ger dålig färg vissa tider på året) och rör ner. För att ge blå färg, rör ner blåbärssylt, man gör detta försiktigt, bara ett fåtal varv med skeden, så att den bildar svepande spår i grädden.
  6. Ta ut parfaiten ur kylen, gör "ägg" av blåbärsgrädden med en varm sked. Garnera med osthyvlad mjölkchoklad (kall) och till sist några blåbär. Den som vill ge mer färg på tallriken lägger dit ett basilikablad. Ger doft som ger en lite vuxnare känsla. Enjoy. Detta är busenkelt.