Enchiladala - tunnbrödsrullar med knaperstekt abborrfilé

0 röster
45 min
4

Enchiladala är Dalarnas motsvarighet till enchiladas - tunnbrödsrullar med knaperstekt abborrfilé i tärningar med dill i smör. Servera med en svalkande lemonad.

Salta gärna in abborrfilén dagen innan, inget måste, men det håller ihop fisken bättre vid stekning. Ps. Det optimala är potatisbaserat tunnbröd från de äldre ugnarna i Dalarna, men även vanligt köpebröd fungerar. /Per
Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

Fisken

  • 800 g abborrfilé
  • flingsalt
  • ströbröd
  • steksmör

Servering

  • 800 g småpotatis med tunt skal
  • 8 färskbakade tunnbröd (köpta går också bra)
  • 2 klyftade citroner
  • 1 knippe dill
  • smör till tunnbrödet

Lemonad

  • 3 citroner
  • 1 dl strösocker
  • 1 l vatten
  • is

Gör så här

  1. Sätt på potatisen. Koka i lättsaltat vatten ca 25-30 minuter till aningen överkokt.
  2. Skär abborrfilén tvärs över i 1 cm breda bitar. Rulla i ströbröd.
  3. Stek fisken i väldigt mycket smör tills gyllenbrun och krispig. Salta lite mer än vad som känns normalt. Ställ i ugn i 100 grader tills potatisen är klar.
  4. När ett par minuter återstår för potatisen, lägg i grovskuren dill. Efter det in med tunnbröd i ugnen.
  5. Allt torde vara klart ungefär samtidigt. Sen blir det plocka-ihop-själv vid matbordet. Tunnbröd, bred med mycket smör. Kläm på oskalad potatis och rikligt med fisk, ungefär dubbelt mot potatis. Låt dillen åka med. Sen en rejäl dos klämcitron. Ät med händerna, smöret ska rinna.
  6. Lemonad
    Koka upp socker med vatten. När sockret har löst upp sig, ta av från plattan och låt svalna.
    Skär försiktigt bort skalet på citronen, bara det gula. Blanda ner citronskal- och saft i sockerlagen. Låt dra sig och servera sedan med is.
2 mars 2015

Fler goda recept